szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 24.hu újabb részleteket bemutató írása szerint politikai támogatással és a pályázatokba való beavatkozással előkészített Elios-győzelmek alapozták meg a cég nemzetközi terjeszkedését.

Újabb részleteket közölt az Elios-botránnyal kapcsolatban a 24.hu, amely most a cég nemzetközi piacokon való terjeszkedését járja körül.

A cikk szerint az Elios 2015-ben részt vett egy konferencián, ahol a cég képviseletében Gombár Nóra tartott előadást. A rendezvényen bemutatott prezentáció anyagai között olyan diák is szerepelnek a 24.hu beszámolója szerint, amelyeken a hódmezővásárhelyi, a szekszárdi, valamint a kecskeméti projekt látható. Azaz, teszi hozzá a portál, csupa olyan beruházás, amelyeket az OLAF-jelentés abban a sorban említ, amiben a szervezett csalás gyanúját megalapozó beruházások kapnak helyet.

A 24.hu szerint mindez azt jelenti, hogy a Magyarországon politikai támogatással, a pályázatokba való beavatkozással, súlyos bűncselekmények gyanúját felvető módszerekkel előkészített Elios-győzelmek alapozták meg a cég nemzetközi terjeszkedését. (Szerbiába egyébként 2014 végén jött létre az ottani Elios-cég, méghozzá Újvidéken, Elios SRB Doo néven. Ennek ugyanúgy az Elios Innovatív Zrt. az anyavállalata.)

A "maffiaszerű építkezést" a portál lépésről lépésre mutatja be cikkében.

Az első a politikai döntés, előkészítés szakasza, ennek lényege, hogy a politikai döntéshozók körében nyilvánvalóvá válik, hogy lehívhatók milliárdok egy uniós programból, olyan szektorban, amelyben a piac még alakul, azaz viszonylag egyszerűen be lehet törni a piacvezető cégek közé.

©

A második a sikerek megindulásával foglalkozó rész. Ez tulajdonképpen a hódmezővásárhelyi beruházás a portál szerint, aminek köszönhetően az Eliosnak megfelelő LED-es referenciája lett.

A harmadikat a magánvagyon kimentésének nevezték el. Nem véletlenül: az uniós hivatal megállapítása szerint csalással elnyert közbeszerzéseken hizlalták a céget, hogy aztán ebből jelentős magánvagyon keletkezzen a miniszterelnök közvetlen környezetében.

A negyedik a nemzetközi sikerek szakasza a cikk szerint, amely egyben új szakasz kezdete is: a politikailag igazán érzékeny szereplők, mint Simicska Lajos, Tiborcz István ugyan már nincsenek a képben, de a cég addigra – a politikai beavatkozásoknak köszönhetően – a piac meghatározó szereplője lett.

A történet legszebb része természetesen a befejezés: az EU vissza is kér büntetésként 13 milliárd forintot, amelyet nem az érintettek, hanem a magyar adófizetők állnak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!