szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A polgári engedetlenség elvben nem szankcionálható, de attól még lehetnek következményei – közölte az Alkotmánybíróság.

Ha valaki nem ért egyet a beszedett adók felhasználásával, az nem lehet ok arra, hogy visszakövetelje az adóját, és ha ezért megbüntetik, azzal nem sértik meg a jogait – mondta ki az Alkotmánybíróság. Bár a testület által közzétett határozatában kitakarták a neveket, valószínűleg Szentesi Kálmán "adólázadó" ügyéről van szó, aki még 2016-ban írt egy levelet a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, amelyben a béréből adó címen levont összeget követelte vissza magának, mondván az elvesztette közpénzjellegét és ő jobban tudná felhasználni. Szentesit a NAV végül 408 ezer forintra büntette levele miatt.

Az Ab pénteki határozatában azt írja, a panaszos állampolgár a tőle levont összes adóelőleget visszaigényelte az adóhatóságtól, amely megállapította, hogy ez alaptalan, és kifizetés helyett még a kért összeg 30 százalékát is kiszabta bírságként.

Szentesi emiatt bírósághoz fordult, és magatartását polgári engedetlenségnek tüntette fel. Ugyanis véleménye szerint nem arra fordítják az adóbevételeket, amire kellene. Álláspontját az Ab-határozat indoklása így foglalja össze: "Miközben például a kórházak állapota és az egészségügyi ellátások színvonala nem kielégítő, könyveket adnak ki, zongorákat vásárolnak és tanulmányutakat finanszíroznak közpénzből, valamint megpróbálják ellehetetleníteni a közpénzekre vonatkozó közérdekű adatok megismerését. Ilyen körülmények között az indítványozónak morális és törvényes lehetősége van arra, hogy megtagadja az adófizetést, amivel jelen esetben élt is az adó-visszatérítés iráni kérelem útján."

A bíróság nem méltányolta ezt az érvelést, az érintett ezért adott be alkotmányjogi panaszt. Ebben azt írta, hogy az adó-visszaigényléssel a véleménynyilvánításhoz való alapjogát gyakorolta, a bírság és az azt jóváhagyó ítélet pedig e jogát korlátozta.

Az Alkotmánybíróság öttagú tanácsa szerint azonban itt az a kérdés, hogy "a véleménynyilvánítás szabadságának védelmi körébe tartozik-e (…) adójogi jogviszony keretei között (…) a tudatos törvénysértő magatartás? Tekinthető-e közéleti kérdést érintő véleménynek a hatósághoz címzett jogszerűtlen adó-visszatérítési kérelem, illetve a hatósági határozattal szemben benyújtott fellebbezés?"

És a válasz:

Az adóbevallás és a fellebbezés nem arra szolgál, hogy a közügyekben való megszólalásnak fórumot adjon.

Ez az akció nem a vélemények kifejtésére alkalmas médiában zajlott, mondták ki a bírák, pedig az állampolgárnak az ilyen megszólalásra való jogát senki nem korlátozta.

És még egy fontos rész a panaszt elutasító határozat indoklásából, amelynek első mondatát – az Ab-honlap keresője szerint – először mondták ki így:

A véleményszabadság gyakorlásával megnyilvánult polgári engedetlenség demokratikus jogállami körülmények között nem szankcionálható. Ugyanakkor nem nyerhet mentesülést a jogellenes magatartás a jogkövetkezmények alól önmagában azon oknál fogva, hogy közügyeket (közpénzfelhasználást) bíráló véleményét ismertette a közigazgatási szervvel.

Szentesi Kálmán korábban egyébként azt mondta, kész akár Strasbourgig is elmenni az igazáért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!