szerző:
hvg.hu

Megérkezett a beígért hóesés és ónos eső Magyarországra, és több helyen okozott gondot a közlekedésben. Ha híre, képe, videója van, és megosztaná, írja meg az [email protected] címre.

  • Az öt évvel ezelőtti márciusi ítéletidő megismétlődését jósolták a meteorológusok.
  • Az ország keleti részén ónos eső és hófúvás okoz gondot.
  • Errefelé egyre több volt a baleset, a vonatok is késnek.
  • A miniszterelnök megszemlélte a felkészülést, a rendőrség lefújt egy akciót.

Szélsőséges időjárást jósoltak a meteorológusok, és úgy tűnik, tényleg nem ússzuk meg a márciusi telet. Az eső után havat, hófúvást, ónos esőt is prognosztizálnak, több megyére harmadfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az OMSZ látványos térképen is megmutatta, mire kell számítanunk a következő órákban Magyarországon:

©

Az áttekintő térképhez részletes magyarázat is tartozik, amely Az ország mely részén ne induljunk útnak szombat estétől? címet kapta – ha valakinek kétségei lettek volna, hogy mennyire rémes a helyzet az országban.

Az ítéletidőre, amelyet már az öt évvel ezelőtti március 15-i nagy hóviharhoz hasonlítanak, nem csak a katasztrófavédelem, de az akkor tétlenkedő kormány is felkészült. Orbán Viktor miniszterelnök felkereste az Operatív Törzset, tájékozódásáról pedig Facebook-poszt is készült a biztonság kedvéért.

A késő esti órákban egyre több a baleset, főleg az ország keleti részén.

Hortobágynál egy kamion az árokba borult a 33-as úton, a balesetben senki nem sérült meg. Nem volt sérültje egy másik hasonló balesetnek sem: az M5-ös autópálya Budapest felé tartó oldalán a 78-as kilométernél csúszott az árokba egy jármű. Ketten is megsérültek viszont Hajdúdorog és Hajdúnánás között, ahol két autó ütközött.

Egy sérültje van annak a balesetnek, amely az M3-as autópályán történt Gyöngyösnél. A Várásosnamény felé tartó szakaszon a 83-as kilométernél három autó ütközött össze, a munkálatok idejére teljes szélességben lezárták a sztráda érintett szakaszát ebben az irányban.

A hófúvás is elsősorban ezt a területet érinti.

Az Északi-középhegységben és az Alpokalján az Időkép szerint az sem kizárható, hogy 20 centinél több hó esik a következő órákban. Az Időkép videóján látszik, ahogy Bükkszentkeresztet belepi a hó.

A Mátrában is intenzíven havazik. A mátraszentistváni sípark felvételén is jól látszik a sűrű, széllel kísért hóesés.

Nyíregyházán szintén hó esett az esti órákban - ez az alábbi videón is látszik.

Nem messze innen, Balkányon viszont ónos eső hullott a havazás előtt - az Időkép fotóján jól látszik, mire kell számítani az Alföld északi részén. Ezekre a megyékre az OMSZ piros figyelmeztetést adott ki.

Debrecenben az ónos eső miatt leállt villamosközlekedés, a járatokat buszokkal pótolják. Ennél azonban nagyobb gond, hogy az ónos esőre ráesik a hó.

Az erős szél és a hó okoz gondot Szolnokon is, mint az alábbi videón látszik.

Az ország keleti részén a vonatközlekedést is akadályozza az időjárás, a MÁV-Start térképe szerint a Budapestről Brassóba közlekedő Corona expressz már másfél órát késik.

A Balaton környékén más miatt aggódnak. Több településen az elmúlt időszakban kialakult belvíz okoz gondot, emiatt a mostani csapadékra való tekintettel harmadfokú vízkár-elhárítási készültséget rendeltek el.

©

A rendőrség a rossz időre való tekintettel felfüggesztette hétvégi akcióját is. Mint a Police.hu-n olvasható, Papp Károly országos rendőrfőkapitány a passzív biztonsági eszközök használatának ellenőrzését állította le.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Csontfűrésszel és gúnyos vigyorral a kritikus újságírók ellen

Csontfűrésszel és gúnyos vigyorral a kritikus újságírók ellen

„Itt nem kell a gyerekeket kényszeríteni, hogy tanuljanak”

„Itt nem kell a gyerekeket kényszeríteni, hogy tanuljanak”

A nap videója: a mai divatterepjárókat megszégyeníti a régi apró Mini

A nap videója: a mai divatterepjárókat megszégyeníti a régi apró Mini

Donald Trump és Kim Dzsong Un ismét nekifut a világbékének

Donald Trump és Kim Dzsong Un ismét nekifut a világbékének

Kétezer eurós könyvtári bírság másfél hónapos késésért

Kétezer eurós könyvtári bírság másfél hónapos késésért

Otthagyja az Operettszínházat Veréb Tamás

Otthagyja az Operettszínházat Veréb Tamás