szerző:
Tetszett a cikk?

Balatonfüreden 2014-ben úgy vetettek ki termőföldadót egy belső városrészre, hogy szinte személyre szabták, kinek kell fizetnie. Ez törvényellenes – állapította meg egy érintett tulajdonos perét tárgyaló bíró kezdeményezésére a Kúria, és visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a rendeletet.

Az önkormányzat bevallottan a  rendezett városkép megteremtését, a  művelési ágtól eltérő hasznosítástól való elterelést jelölte meg célként, és csak azt a területet mentesítette az adó alól, amely teljes egészében mezőgazdasági művelés alatt áll. Később ezt még pontosították: ez a mentesség csak akkor érvényes, ha az ingatlanon nincs felépítmény, „különösen fészer, présház, stb.”, egyéb tárgy, „különösen téglarakás, bármilyen mezőgazdasági tevékenységhez nem kötődő objektum, csatornafedél, stb.” Ezzel a Kúria szerint még a behatárolt területen belül is szinte névre szólóan körülírták a  kötelezettek körét, mert nyilvánvalóan egyes elhanyagolt ingatlanok tulajdonosait akarják más magatartásra bírni.

Csakhogy az adóztatás a legfőbb bírói testület szerint nem erre való. Az a közteherviselés eszköze, és törvénytelen, mert a jogegyenlőséget sérti, ha egyes csoportokat indokolatlanul megkülönböztetnek, hátrányos helyzetbe hoznak. A közösség szabályait sértő magatartás büntetésére vannak más jogi eszközök, de „a helyi adóztatás rendeltetésével ellentétes joggyakorlásnak minősül, ha közteherviselés címén nem a  teherviselő-képességhez, hanem magatartás szankcionálásához kapcsolódó jogalapot határoznak meg.” Ezért semmisítették meg a kúriai bírák a rendeletet, amelyet ezután a folyamatban lévő perekben sem lehet alkalmazni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
„Ez hiba volt”: Maszk nélkül fotózkodott a Fradi-Újpesten a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője

„Ez hiba volt”: Maszk nélkül fotózkodott a Fradi-Újpesten a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője

Nem árulja el a rendőrség Szijjártó helikopterezésének költségeit

Nem árulja el a rendőrség Szijjártó helikopterezésének költségeit

Az én hetem: Péterfy Gergely kilépett Magyarországról és megszűnt körülötte a gyűlölet

Az én hetem: Péterfy Gergely kilépett Magyarországról és megszűnt körülötte a gyűlölet