szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Mint korábban megírtuk, a közlekedési szabályok megsértése miatt ötvenezer forintos bírságokat kaptak a február 23-i diáktüntetés egyes résztvevői. Azóta kiderült, megbüntették a hvg.hu munkatársát is, pedig ő csak tudósított az eseményről.

Csütörtökön a 444.hu számolt be róla, hogy több újságírót, fotóst is igazoltattak a február 23-i diáktüntetésen tüntetésen. Így járt Képszerkesztőség munkatársa, illetve Karancsi Rudolf, a 24.hu fotóriportere is: a napokban mindketten megkapták az ötvenezres bírságot.

Épp Karancsi Rudolf fotóján látható munkatársunk, Czeglédi Fanni is, amint igazoltatás közben bemutatja sajtóigazolványát a rendőröknek. Bár a többi újságíróhoz hasonlóan ő is elmondta, hogy a munkáját végzi, a postás már meghozta a határozatot, és a kézzel írt, ötvenezer forintról szóló sárga csekket.

©

A papíron az áll, hogy a közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése miatt kell felelnie, mivel "gyalogosan történő közlekedése során az úttesten szabálytalanul haladt, ezzel akadályozva a gépjárműforgalmat". A határozatban azt is írják, hogy munkatársunk a több alkalommal elhangzó szabálysértés megszüntetésére vonatkozó rendőri felszólításnak nem tett eleget, így rendőri intézkedésre került sor.

Az egyik 444-nek nyilatkozó megbírságolt fiatal határozatában is ez áll, holott semmilyen rendőri felszólítás nem volt.

Munkatársunk – amíg lehetett, a járdán haladva – követte a tüntetőket a Vadász utcán, mígnem rendőrök vették körbe őket. Itt egyfajta szembenállás alakult ki, néhány tüntető kiabált a rendőröknek, a többiek pedig tíz-tizenöt percig csak bóklásztak a rendőrgyűrűben, majd elkezdték igazoltatni őket. Az igazoltatás után kollégánkkal közölték, hogy megsértette a KRESZ-t, ezért ha a kamerafelvételek alapján bebizonyosodik, hogy az úttesten vonult, akkor eljárás indulhat ellene.

A tüntetést azt követően hirdették meg, hogy Orbán Viktor nem állt ki a diákokkal vitára a közoktatásról. A Diákparlament csütörtöki közleménye leszögezi, a vonulások már nem az ő szervezésükben történtek (és ugyanilyen vonulás történt a március 15-i diáktüntetés után is, azaz azzal kapcsolatosan is várhatóak szabálysértési eljárások – a szerk.), de szolidaritásból és az összetartás jegyében, valamint a véleményszabadságban való hite miatt megpróbál segíteni az érintetteken, akikre pénzbírság várhat.

*

Szerkesztőségünk megkereste az illetékes rendőrséget, ahol közölték: kollégánk éljen a jogával, kérjen meghallgatást, oda pedig vigye magával bizonyítékait. Többek között azt is, ami bizonyítja, hogy munkáját végezte. Arról, hogy ez mennyire győzte meg a rendőrséget (mennyivel jobban annál, mint amikor személyesen igazolta magát, és elmondta, mit csinál a tömeggel), természetesen beszámolunk. Az eddig történtek alapján minden esetre az látszik: a rendőrség célja a megfélemlítés volt, a sajtó munkatársainak elijesztése attól, hogy beszámoljanak egy kormányellenes tüntetésről.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Minden idők legjobb digitális startjával rekordot döntött a Cyberpunk 2077

Minden idők legjobb digitális startjával rekordot döntött a Cyberpunk 2077

Hegyi-Karabah: Még mindig találnak újabb holttesteket a konfliktusövezetben

Hegyi-Karabah: Még mindig találnak újabb holttesteket a konfliktusövezetben

Gyerekpornót és 30 millió forint értékű kokaint találtak egy szudáni nőnél Budapesten

Gyerekpornót és 30 millió forint értékű kokaint találtak egy szudáni nőnél Budapesten