szerző:
hvg.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Egy jobb oktatásért tüntettek a diákok, miután a miniszterelnök nem állt ki velük vitázni. A diákok vitát szerveznek a parlamenti frakciók miniszterelnök-jelöltjeinek, és bár Orbán nem megy el, a többiek igen. Mozgalmat is hirdettek "Diák vagyok" címmel, a következő tüntetést március 15-re szervezik. Mindenkit arra buzdítottak, hogy menjen el szavazni április 8-án.

Pénteken ismét tüntettek a diákok, mert az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerintük nem reagált érdemben a követeléseikre, Orbán Viktor pedig nem állt ki velük vitázni. Orbánt a Független Diákparlament képviselői hívták vitázni, de a kormányfő nem reagált a meghívásra. A tüntetés Facebook-oldalán azt írták, ezért a döntéshozókénál magasabb szint képviselőihez, a magyar emberekhez fordulnak, hogy a magyar diákok a tanárokkal és a szülőkkel közösen váltsanak rendszert az oktatásban. A tüntetést fél 6-ra hirdették meg a Deák Ferenc térre, ahonnan a Parlamenthez vonultak a demonstrálók.

 

Fél 6-kor a Deák téren a templom előtti rész már elkezdett megtelni, tudósítónk szerint a fiatalok mellett meglepően sok idős is volt a demonstrálók között, szinte minden korosztály képviseltette magát. Többen táblákkal érkeztek, ezeken ilyen szlogenek voltak olvashatók: "Balog mondjon le", "Kifelé a papokkal az iskolából", "Orbán nem európai, Vona sem", "Én európai vagyok. És te?"

©

Háromnegyed 6-ra meg is telt a Deák tér, az emberek már nem fértek el a járdán, a forgalmat az utcán leállították a rendőrök. A parlamenthez indulás előtt a Deák téren egy nagyméretű EU-s zászlót bontottak ki a tüntetők, amit körbeállva lengettek. A gyülekezés közben a Kozmosz nevű zenekar "Mi szabadabbak vagyunk, mint ti valaha lesztek" című száma szólt.

©

A tüntetők menete 6 előtt valamivel indult el a Deák térről, a szervezők arra kérték a résztvevőket, hogy menet közben a telefonjukkal világítsanak, "egyfajta Y-generációs fáklyásmenetként". A demonstrálók a teljes szélességében lezárt Bajcsy-Zsilinszky úton vonultak, onnan közelítették meg a Parlamentet. Hosszú percekbe telt, mire kiürült a Deák tér.

©

A menetet a rendőrök és egy teherautó vezette fel, és felcsendültek a jól ismert szlogenek is: "Kell a CEU, kell a TASZ, Orbán Viktor korrupt f*sz!", "Aki dudál, velünk van", "Gyertek velünk", "Szabad ország, szabad oktatás", "Mi vagyunk a jövő!", "Nem adjuk fel!", illetve a "Semmit rólunk nélkülünk!", "Balog Zoltán mondjon le!", valamint az is, hgy "Vona Viktor!" Tudósítónk szerint jó volt a hangulat, a tüntetők énekeltek és táncoltak, egyesek kongáztak is. A menet élén haladó teherautóról lejátszották a Ha én rózsa volnékot is. A hangulat akkor hágott a tetőfokára, amikor egy ablakból uniós zászlót lengettek ki az ott lakók.

A tüntetés szervezői stábjából két középiskolás diák tudósítónknak elmondta, nem számítottak ennyi résztvevőre, de nagyon örülnek, hogy ennyien elmentek. Azt is elmondták, körülbelül 40-50 diák szervezte a tüntetést, közülük mintegy 20-an aktívan. A tüntetéssel elsősorban a diákok 12 pontjának megvalósítását szeretnék elérni (lásd alább). Két egyetemista lány arról beszélt a hvg.hu-nak, hogy szolidaritásból mentek ki a tüntetésre, de a 12 ponttal ők is egyetértenek, és szerintük az lenne a legfontosabb, ha tényleg felmenő rendszerben vezetnék be az érettségivel kapcsolatos változtatásokat. Molnár Áron, a hip-hop dalokat író vajdasági színész szintén megjelent a tüntetésen, azt mondta, az oktatás helyzetéről is szeretne egy számot írni, ezért a jövő héten szakértőkkel és diákokkal is fog találkozni.

©

A tüntetésen megjelent az LMP-s Szél Bernadett, valamint a jobbikos Dúró Dóra és Vona Gábor is, valamint az MSZP-s Kunhalmi Ágnes.

©
©

A tüntetésen a Kossuth téren a Kétfarkú Kutya Párt aláírásokat is próbált gyűjteni.

©

A menet eleje fél 7 körül fordult be a Bajcsy-Zsilinszky útról az Alkotmány utcába a Parlament felé. A demonstrációhoz az Országház előtt állítottak fel színpadot, az épület előtt néhány rendőr sorakozott fel, de nem sokan. A Kossuth tér mintegy félig telhetett meg, de a szervezők így is azt mondták, eufórikus hangulatban vannak attól, hogy milyen sokan mentek el. A demonstrálók a mobiljuk magasba emelésével mutatták meg, hogy milyen sokan gyűltek össze. A színpadról egy olyan punkszámot játszottak be, amelynek szövege szerint "ez nem demokrácia".

©

A tüntetés főszónoka azt mondta, egy európai, modern, diákközpontú oktatási rendszerért vonultak az utcára, illetve egy oktatási reformért, ami már "elvitathatatlan, ugyanúgy, mint ez a tömeg". Ezt nagy üdvrivalgás fogadta.

Az első szónok egy szekszárdi diáklány volt, Tóth Laura, aki arról beszélt, hogy a diákoknak bármilyen követelése van, mindig azt mondják rájuk, hogy csak lusták, vagy hogy nem akarnak tanulni, pedig ez nem igaz, csak a heti öt testevelés helyett például több nyelvtanórát szeretnének, mert neki például csak heti egy van. Azt mondta, a foltozgatás helyett teljes reformra van szükség, ezért rendszert kell váltani az oktatásban.

A második szónok szerint az oktatási rendszer már nem tud elbukni, mert már elbukott. Idézte Balog Zoltán több megnyilvánulását és a PISA-teszten elért siralmas eredményeket, de hozzátette, a leginkább azért bukott el az oktatási rendszer, mert nem hallgatják meg a diákokat. A lány az Echo TV-nek is beszólt, amikor arról beszélt, hogy miről szólna a demokrácia és miért kellene meghallgatni a diákok véleményét. Bírálta az oktatást, és megemlítette, hogy a diákok javasolták egészségügyi alapismeretek bevezetését a tananyagba, de csak azt a választ kapták rá, hogy erre nincs finanszírozási keret. Bírálta a kormányzatot, amiért nem hallgatják meg a diákok véleményét.

©
A főszónok később arról beszélt, hogy egyes médiumok azt hazudták róluk, hogy őket egy német párt finanszírozza, majd a kormány arról is beszélt, hogy a diákok csak azért vonulnak az utcára, mert az idén lesz választás. "Mindent bekamuztak már, csak hogy ne kelljen érdemben reagálniuk a pontjainkra!" - mondta a főszónok, aki idézte Palkovics László oktatási államtitkárt, aki szerint irreálisak a diákok követelései. Azt is felidézte, hogy Orbán Viktor közvetve üzent nekik, hogy nem kíván élni a "fantasztikus lehetőséggel", hogy a diákokkal vitatkozzon, de mint mondta, április 8-án nekik is lesz egy fantasztikus lehetőségük. A fiú arra biztatta a jelenlévőket, hogy menjenek el a választásokra, mert az nem válasz, hogy nem szavaznak senkire, pedig az első és második szavazók azok, akik a leginkább távol szoktak maradni a választásoktól. Hozzátette:

Az Y-generáció felébredt!

A tüntetésen bejátszották Mácsai Pál előadásában Petőfi Sándor Dicsőséges nagyurak című versét, amit nagy taps fogadott.

Balla István tanár a tüntetésen arról beszélt, hogy az oktatási rendszer rohad, az iskolarendszer nem követi a világ változásait, az iskolák csak engedelmességet tanítanak és egy kasztrendszert hoznak létre, szabályos viselkedésű, irányítható embereket alakítanak ki, hiába dolgoznak bennük rendes és lelkiismeretes tanárok.

A diákok zenére meglengették világító mobiltelefonjaikat, erről a főszónok azt mondta, a tüntetésnek spontán lett a "jelképe" a mobiltelefon, mert ha már úgyis azt mondják a fiatalokról, hogy mindig a mobiljukat nyomkodják, akkor legalább lengessék is.

Egy másik diák arról beszélt, hogy nem akarja, hogy összeszerelőüzem legyen az egész országból, és nem akar elmenni sem ebből az országból. Ő is arra biztatta a résztvevőket, hogy menjenek el szavazni április 8-án. Hozzátette, még mindig nem szálltak be a kampányba, csak azt teszik, amit a kormánynak kellett volna, tudatosságra nevelik a diákokat. "A sötétség nem tart örökké, legyen világoság!" - mondta a szónok, ez egyben a HVG szlogenje is.

Az Echo TV-ben mondatelemzéssel vegzált diák, Kálló Dániel arról beszélt, hogy a tananyagnak nem a minőségét, hanem a mennyiségét emelték, az iskola így rombolja a kreativitást, nem hatékony és kiirtja a vitakultúrát a gyerekekből és a társadalomból, a másikat nem meggyőzni, hanem legyőzni kell. A fiú amellett érvelt, hogy a kampány és a pártok közötti szembenállás helyett össze kellene fogni az oktatásért.

A diákok több bejelentéssel is készültek:

  • A Független Diákparlament tárgyalni fog az Országos Diáktanáccsal, mert rájöttek, hogy közösek a céljaik, és így megosztottságtól mentesen tudják majd képviselni a diákok érdekeit.
  • Februárban mind az összes parlamenti frakció miniszterelnök-jelöltjét vitára hívták. A négy parlamenti frakció mind válaszolt nekik, de csak hárman fognak részt venni a vitán: Karácsony Gergely, Szél Bernadett és Vona Gábor. A nyilvános vitát március 12-én, hétfőn tartják, ezen a jelöltek a Független Diákparlament kérdéseire fognak válaszolni. A szónok azt mondta, sajnálják, hogy Orbán nem hajlandó ezen részt venni.
  • Emellett egy mozgalmat is hirdettek "Diák vagyok" címmel.
  • Március 15-ére is tüntetést szerveznek, a nemzeti ünnepen délután 5 órakor az Operához várják a tüntetőket. A szónokok hozzátették, fel akarnak nőni a márciusi ifjakhoz, a tüntetésre pedig várnak minden szimpatizánst, szervezeteket is.
©

A tüntetés végén az Európai Unió himnuszát, az Örömódát énekelték el. Eddigre már meglehetősen kiürült a Kossuth tér nagy része, de a jelenlévők még skandáltak egy kicsit ("Európa, Európa", "Erősek vagyunk", "Egyek vagyunk"), és arra kérték a jelenlévőket, hogy fogják meg egymás kezét és emeljék fel. A tüntetést negyed 9-kor fejezték be a Kossuth téren.

A főszónok becslése szerint a tüntetés elején mintegy 8 ezren lehettek, a végére pedig 2-3 ezren maradhattak.

A tüntetés után többen továbbindultak, majd igazoltatták őket a rendőrök. Erről itt olvashatnak!

A diákok 12+1 pontja

1. Neveljenek az iskolában elméleti és gyakorlati módon is kritikus gondolkodásra és felelős állampolgárságra!

2. Rögzítsék a diákok kötelező óraszámának maximumát heti 30 órában a középiskolában, 25 órában az általános iskolában!

3. Ne legyen kötelező a szakmai érettségi! Tegyék lehetővé az előrehozott érettségit minden tantárgyból! A törvényeknek megfelelően a továbbiakban minden érettségivel kapcsolatos változtatást felmenő rendszerben vezessenek be!

4. Állítsák vissza a korlátozás nélküli, szabad tankönyv-választást!

5. Rendelkezzenek vétójoggal a diákönkormányzatok a diákokat érintő kérdésekben, választhassák meg szabadon a diákönkormányzatot segítő tanárt!

6. Ne korlátozzák az oktatási intézmények a diákok és tanárok szólásszabadságát! Ne fenyegessék őket sem formálisan, sem informálisan!

7. Semmilyen formában ne növeljék a tanév hosszát!

8. Töröljék el a nulladik órákat, ne kezdődjön a tanítás reggel 8 óránál korábban!

9. Ne lehessen az oktatásból kirekeszteni a 18 éven aluli diákokat!

10. Támogassák a diákok tudományos sikereit és versenyeredményeit! Jutalmazzák ezeket többletponttal és magasabb ösztöndíjjal!

11. Hozzanak létre minden intézményben névtelen tanárértékelő rendszert, az eredményeket tegyék hozzáférhetővé.

12. Állítsák vissza a felsőoktatási keretszámokat legalább a 2011-es szintre a továbbtanulási esélyegyenlőség érdekében! Ne kössék nyelvvizsgához az egyetemi felvételit!

+1. Tegyék elérhetővé minden diák számára a világnézetileg semleges oktatást!

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!