szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Csak úgy repkedtek a dicséretek oda-vissza a Bácsszentgyörgy és a vajdasági Haraszti közötti új határátkelő avatásán.

A nemzetközi kapcsolatok legnagyobb szerbjének nevezte Szijjártó Pétert a szerb külügyminiszter és miniszterelnök-helyettes. Ivica Dacic a nagyon komoly dicséretet azzal indokolta, hogy a magyar külgazdasági és külügyminiszter a nehéz helyzetekben hangosan, erősen, bátran védi Szerbiát.

A két miniszter a Bácsszentgyörgy és a vajdasági Haraszti (Rastina) között megnyitott új magyar-szerb határátkelőhely avatásán találkozott kedden.

©

Ivica Dacic szerint Szijjártó Péter az EU bővítésének egyik feltétlen híve, aki Szerbiára úgy tekint, mint az unió következő új tagjára, valamint támogatja Szerbia uniós törekvéseit. Szerbia és Magyarország kapcsolatai az elmúlt öt évben váltak szorosabbá. Ami korábban lehetetlennek tűnt, ma már természetes, és ez példa lehet másoknak is – fogalmazott.

Szijjártó Péter az Indpendent Balkan News Agency tudósítása szerint az avatáson arról beszélt, hogy Szerbiának van helye az EU-ban, és ezt valószínűleg mások is így gondolják, de „mi mondjuk ezt a leghangosabban”.

Magyarország nem engedi kritizálni Szerbia kisebbség-politikáját, mert Szerbia a magyar kisebbségnek jóval több jogot adott, mint más szomszédos országok – vélte. Hozzátette: minden segítséget megadnak az uniós csatlakozási tárgyalásokon Szerbiának, és 2025 előtt megtörténhet a belépés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Brüsszelnek se lenne ellenére a társasági adó minimuma

Brüsszelnek se lenne ellenére a társasági adó minimuma

Oroszország kilép a Nemzetközi Űrállomás-projektből

Oroszország kilép a Nemzetközi Űrállomás-projektből

Olyan új előírás nehezíti a magyar szállodák életét, amelynek jelenleg, ha akarnának sem tudnak megfelelni

Olyan új előírás nehezíti a magyar szállodák életét, amelynek jelenleg, ha akarnának sem tudnak megfelelni