szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Minority Safe Pack aláíróinak fele Magyarországon él.

Több mint 1,2 millióan írták alá az Európai Unióban a Minority Safe Pack elnevezésű európai kisebbségvédelmi polgári kezdeményezést – közölte az aláírásgyűjtést Magyarországon szervező Rákóczi Szövetség főtitkára szerdán az M1 műsorában. Csáky Csongor hangsúlyozta: a kezdeményezés célja, hogy a nemzeti, etnikai és nyelvi kisebbségvédelem bizonyos elemei az európai uniós jog részeivé váljanak.

Emlékeztetett arra, hogy április 3-ig hét tagállamból legalább egymillió aláírásnak kellett összegyűlnie ahhoz, hogy az Európai Bizottság érdemben foglalkozzon a jogalkotási kezdeményezéssel.

A legfrissebb adatok szerint csak Magyarországon több mint 570 ezren támogatták az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) által felkarolt kezdeményezést, illetve további tíz országban teljesült a lakosságarányos kvóta. Valamennyi uniós tagállamból érkeztek aláírások.

Tárnok Balázs, a Rákóczi Szövetség jogi szakértője a Kossuth rádió 180 perc című műsorában elmondta, hogy uniós szinten jelenleg nincs olyan jogi szabályozás, amely megfelelő garanciát nyújt az őshonos nemzeti közösségek nyelvi és kulturális identitásának megőrzésére. Ebben a helyzetben fogalmazták meg a szervezők 9 pontos javaslatukat, azok egyike az anyanyelvi oktatás kötelezettségéről szól. Az unióban mintegy 50 millióan tartoznak valamely őshonos nemzeti kisebbséghez – mondta a jogász.

Az Európai Polgári Kezdeményezés szabályait egy 2011-es uniós rendelet rögzíti, ez alapján a kezdeményezők jogalkotási javaslat előterjesztésére kérhetik az Európai Bizottságot olyan ügyekben, amelyekkel kapcsolatban az unió hatáskörébe tartozik a jogszabályok alkotása. Ehhez a 28 uniós tagország közül legalább 7-ből származó, legkevesebb 1 millió uniós polgárnak kell támogatnia a kezdeményezést. A 7 tagállam mindegyikében össze kell gyűjteni a minimálisan szükséges számú aláírást. Ezek a feltételek ebben az esetben teljesültek.

Nem árt azonban tudni, hogy az Európai Bizottság nem köteles a kezdeményezés nyomán jogalkotási javaslatot előterjeszteni.

Eddig négy ilyen kezdeményezés volt sikeres, két ügyben (az abortusz tiltása és a glifozát betiltása) a bizottság úgy döntött, nem nyújt be jogalkotási javaslatot, két másik ügyben (az állatkísérletek betiltása és a vízhez való hozzáférés biztosítása) pedig válaszul ismertette a már korábban elfogadott intézkedéseit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Nem esnek ki a közmunkából azok se, akik tíz éve benne vannak

Nem esnek ki a közmunkából azok se, akik tíz éve benne vannak

Ötezer adag Moderna-vakcinával lepte meg Izrael Csehországot

Ötezer adag Moderna-vakcinával lepte meg Izrael Csehországot

Kiderült, mi okozta az orrfacsaró bűzt Budán a múlt héten

Kiderült, mi okozta az orrfacsaró bűzt Budán a múlt héten