szerző:
Gergely Zsófia

Meghívta a Tv2 a Jobbik szóvivőjét, hogy természetesen a párt gyenge szerepeléséről kérdezzék, de emlékezetes interjú lett a vége. Hasonlóképpen a köztévés szereplést kihasználó ellenzéki pártokhoz, a jobbikos olyan állításokat mondott bele a kamerába, amilyet még nem láthattunk Andy Vajna propagandatévéjében. A műsorvezető lefagyott, lekeverni nem tudták, végül egyszerűen kisétált a stúdióból.

Jakab Pétert, a Jobbik szóvivőjét azért hívták be a Tv2 reggeli műsorába Istenes László felkonferálása alapján, hogy a vártnál gyengébben szereplő Jobbik választási eredménye, Vona emiatt bejelentett lemondása és így a párt jövője legyen a téma. Az első kérdés/felvetés így nyilván rögtön az volt, hogy mennyit „rontott” a Jobbik.

Csakhogy Jakab utólag egyértelműen azzal a céllal érkezett, hogy – akárcsak a voksolás előtt a közmédiába 5-5 percekre beszabadult ellenzéki pártok – emlékezetesen odategye a párt véleményét a revolvermédiaként működő csatornáról, ami számos lejárató anyagot készített Vonáról a kampány idején.

A Tv2 a média no go zónája, ahol a fideszes szokásjog uralkodik

Így először is megköszönte, hogy ott lehet, mert bár másfél éve a párt szóvivője, először jutott be a Tv2-ba, ahogy ő nevezte, a „magyar médiavilág leghírhedtebb no go zónájába”. Ahol nem a magyar törvények a hatályosak, hanem valamiféle fideszes szokásjog. Itt lehet hazudozni, álhíreket gyártani a Jobbikról” – folytatta.

Tudunk ezekről beszélni, csak akkor én is másképp fogok kérdezni – mondta erre némi burkolt fenyegetéssel erre a műsorvezető, aki próbált közbevágni, itt már érezve, hogy baj van.

Jakab viszont nem hagyta megakasztani a beszédét, tovább mondta a magáét: az NVB és a Kúria döntése alapján is köteles lett volna a Tv2 a kampányidőszakban a kiegyensúlyozott tájékoztatás érdekében behívni a jobbikosokat is, de ezt nem hajtották végre.

„Azt gondolják, hogy Andy Vajna közpénzen felhízlalt csatornája nem a törvények hatálya alatt áll, csak Orbán Viktoré alatt” – mondta, de felhozta a Tv2 híradósainak, arcainak Orbán melletti nyílt kampányolását is. Ezzel szerinte a tévé szerves része volt a választási csalásnak, aminek az eredményét láthattuk.

Élőben belemondta a kamerába, hogy Orbán Viktor = Rákosi

Ha már személyeskedünk, a Hír Tv nem szerves része? – próbált újra visszavágni/kérdezni Istenes. Hiába, mert Jakab tovább beszélt arról, hogy csalás történt, nem fogadják el a választási végeredményt. Az egyre feszültebb párbeszéd Orbán március 15-i beszédének felidézésével folytatódott, a szóvivő szerint ugyanis hiába fenyeget az elégtétellel a miniszterelnök, mert nem félnek, féljenek azok, akik 8 éve a rendszer haszonélvezői.

„Tízezer magyar munkavállaló egyéves jövedelméből migránsoztak és sorosoztak, miközben ezrével engedték be a migránsokat, miközben tönkretették az egészségügyet és az oktatást” – mondta – ezt teszi a Tv2 is, amikor közpénzből riogatja az embereket.

„Az ötvenes években Rákosi Mátyás, vagyis a korabeli Orbán Viktor azt mondta, hogy a sajtó feladata nem a tájékoztatás, hanem a tömegnevelés, ezt magyarul úgy hívjuk, agymosás. Szerkesztő úr, én nem szeretnék az 50-es években élni, és bízom benne, hogy Ön sem"  – tette hozzá.

"Hívjanak legközelebb is"

Istenes itt már végképp átment szánalmasnak tűnő védekezésbe, teljesen elvesztette műsorvezetőként a kontrolt, a Hír Tv-t próbálta ismét előhozni. Jakab viszont nem hagyta magát, még gyorsan tüntetni hívta, ahogy mindenkit most szombatra.

Végül maga zárta a beszélgetést, egyszerűen felállt, kezet fogott a teljesen lefagyott Istenessel, és kisétált azzal, hogy köszöni, „hívjanak legközelebb is”.

A Mokka reggeli interjúit általában kiteszik a csatorna honlapjára, ez viszont valahogy nem került ki. Egy időre elérhető volt a Youtube-on, innen be is linkeltük ebbe a cikkbe, de menet közben eltávolították.

Update: végül kikerült a Tv2 honlapjára, itt megnézheti.

©

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!