szerző:
hvg.hu

Az utolsó fillérig elköltötte az Együtt a kampánytámogatást, már csak társadalmi munkában tudja elvégezni munkatársuk az elszámolást.

A ritka kivételek között az Együtt a kampány alatt elkezdte tételesen nyilvánosságra hozni, mire költötte el az állami kampánytámogatást – azt a 150 milliót, amit most vissza kell fizetnie az államkasszába, miután listán nem kapták meg a szavazatok egy százalékát –, azonban a lista nem teljes. Márciusban frissült, 23-i az utolsó tétel. Akkor 34 milliónál tartottak.

Az Együtt elnöke, Juhász Péter azt mondta, az összes támogatást elköltötték, a pénzügyes társadalmi munkában tudja már csak elvégezni a tételes elszámolást, de a törvényi határidőre elkészülnek. Beszélgetésünk időpontjában épp az irodát takarították, amelynek a bérleti szerződését szintén felbontották, úgy tudjuk, még a választások előtt.

Ezek a napi teendők egy ilyen eredmény után – fogalmazott Juhász.

Nagy tételekben elmondta, mire költöttek:

  • 40 millió ment el a kreatív anyagok gyártására, kommunikációra
  • 30 milliót költöttek telefonos mozgósításra
  • 48 millió ment el online hirdetésre, tervezésre
  • 15 millióba került a szóróanyaguk terjesztése
  • 10 millió ment el "emberi erőforrásra"
  • 7 millió utazásra és egyéb költségekre

Juhász azt mondta, a vészforgatókönyveikben sem szerepelt, hogy a párt nem ugorja meg az egyszázalékos határt. Szerinte valójában nem ekkora a támogatottságuk, a taktikai szavazás és egyéb – például a nagyon sok érvénytelen szavazat – okok miatt csökkent ennyire.

Az új szabályok szerint a pártvezetők személyes vagyonukkal felelnek, így ötüknek kellett volna 150 milliót előteremteni. A párt gyűjtést indított, eddig 111 millió forint gyűlt össze, mikoradományokból. Juhász azt mondta, az adományok átlagos összege 13 ezer forint, a legtöbben 5 ezret küldenek, de van, aki a maximiális, 150 ezres támogatást utalja. A Momentum is segít: Alkotmányjogi panaszt nyújtottak be az egyszázalékos küszöb miatt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!