szerző:
Lévai Júlia

Azt a praktikus szempontot mindenki megérti, hogy ha a lopás meghatározó szerepet kap a társadalomban, akkor annak következményei őt magát is bármikor utolérhetik. Vélemény.

EGYETÉRT-E ÖN AZZAL, HOGY AZ ORSZÁGGYŰLÉS FÜGGETLEN SZAKÉRTŐKBŐL ÁLLÓ BIZOTTSÁGOT HOZZON LÉTRE A FEJLESZTÉSEKRE ADOTT UNIÓS PÉNZEK KÖRÜLI, GYANÚS ÜGYEK KIVIZSGÁLÁSÁRA?

Ehhez a népszavazási kérdéshez kéne szervezőket találni.

Azt látni ugyanis, hogy a kormány egyeduralmát a szokványos politikai módszerekkel – választások, tüntetések, egyéb tiltakozások stb. – nem lehet meggyengíteni, és ami még fontosabb: hatalma lényegét nem lehet leleplezni a nagyobb nyilvánosság előtt. Ezért eltántoríthatatlan a kormány támogatásától az a tömeg, amelynek tagjai masszívan hiszik, hogy az országban tényleges kormányzás folyik, és elfogadják, hogy ennek szükségszerű, szokványos járulékos eleme a lopás. Legfeljebb most kicsit nagyobb mértékben űzik.

Amit azonban a nép jó része elnéz a hatalmon lévőknek, cserében, amiért azok hős páncélos vitézekként megvédték őt az úgymond kizárólag vademberekből álló migráns hordáktól, s ráadásul se nem kommunisták, se nem liberálisok, akik a jobboldal szemében szintén azonosak az anyagyilkosokkal.

Ezt a megrögzött helyzetértékelést kizárólag azzal lehetne elmozdítani a reális értelmezés felé, ha a politika a társadalom elemi igazságérzetére és hagyományos értékrendjére építene. Ennek pedig párt- és ideológiaállástól függetlenül alapeleme a lopás-rablás határozott elítélése. A lopást mindenfajta értékrend tiltja, de vele kapcsolatban azt a praktikus szempontot is mindenki megérti, hogy ha a lopás meghatározó szerepet kap a társadalomban, akkor annak következményei őt magát is bármikor utolérhetik.

Ez a kormány pedig egyébként is alapvetően kriminalizálta a politikát, épp ideje leleplezni tagjainak és baráti körének törvénybe ütköző cselekményeit.

Egyszóval ma praktikusan ez a legfontosabb kérdés: ki lehet vagy lesz az, aki nekilát aláírásokat gyűjteni a fenti népszavazási kérdéshez?

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!