szerző:
hvg.hu

Osztrák sajtóértesülések szerint Berlinbe költöztetné át Nyílt Társadalom Alapítványának budapesti irodáját Soros György, pedig bőven van miért hálásnak lenni a szervezet itteni munkájáért: milliókat adtak többek között arra, hogy általános iskolás gyerekek reggelihez jussanak, de támogatták kórházakat, könyvtárakat és más közintézményeket is a 444 gyűjtése szerint.

1984 óta működött Magyarországon Soros György Nyílt Társadalom Alapítványa, a szervezet budapesti irodája a hírek szerint azonban rövidesen Berlinbe települhet át. A döntés tulajdonképpen egy dolgon múlik, méghozzá a kormány a "Stop Soros-csomagján", amelyet a társaság közleménye szerint maga az alapítvány is "szoros figyelemmel kísér", és amely szerintük "súlyosan korlátozná a civil társadalmat Magyarországon".

A költözés felmerülését követően a 444 megnézte, milyen ügyekben segédkezett eddig az alapítvány, és úgy általában, mi mindent csináltak itteni működésük alatt.

Az alapítvány egyebek mellett 1985 és 1995 között több mint 4 millió dollárt (igen, dollárt, nem elírás) adott könyvtáraknak, kórházaknak és más közintézményeknek, hogy fénymásoló gépeket szerezzenek be.

Ugyancsak ők voltak, akik 1991 és 1996 között több mint 5 millió dollárt fordítottak arra, hogy több 10 ezer általános iskolás ingyen jusson reggelihez. (A 444 vonatkozó cikke szerint Budapest minden iskolájának tanulói minden nap egy pohár tejet és péksüteményt kaptak reggelire.)

Aztán,

  • az egészségügyi ellátás korszerűsítését célzó program támogatásával ultrahangos diagnosztikai szkennerekkel láttak el több kórházat,
  • támogatták az életük utolsó fázisában lévő betegeknek segítséget nyújtó hospice-mozgalmat,
  • és 2010-ben szintén ők voltak azok, akik 1 millió dollárt adott a vörösiszap-katasztrófa áldozatainak megsegítésére.

A Nyílt Társadalom Alapítványok ösztöndíj-programmal kapcsolatos támogatása révén több mint 3200 magyar kapott lehetőséget arra, hogy külföldön tanuljon. Ezek egyike volt Orbán Viktor is.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Itt vannak az október 23-ai lezárások, több villamos másképp jár

Itt vannak az október 23-ai lezárások, több villamos másképp jár

Melyik miben jobb? - Tesztelték a magyar autó-, robogó-, bringamegosztókat

Melyik miben jobb? - Tesztelték a magyar autó-, robogó-, bringamegosztókat

Trump a hadsereggel záratná le a mexikói határt

Trump a hadsereggel záratná le a mexikói határt

Vezető kárpátaljai magyar politikusok ellen indult plakátkampány Ukrajnában

Vezető kárpátaljai magyar politikusok ellen indult plakátkampány Ukrajnában

Videó: Dupla záróvonalon át előzte versenytársát egy autós a 82-esen

Videó: Dupla záróvonalon át előzte versenytársát egy autós a 82-esen

Elítélték az első hajléktalant Budapesten, figyelmeztetést kapott

Elítélték az első hajléktalant Budapesten, figyelmeztetést kapott