szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A 11 éves fiú tavaly januárban rosszul lett, de az anyja nem hívott segítséget, hanem melléfeküdt az ágyban. Pedig megmenthető lett volna az élete, ha időben orvoshoz kerül.

Első fokon, jogerősen két év börtönt kapott öt év próbaidőre felfüggesztve az a székesfehérvári anya, aki elhanyagolta tavaly januárban tizenegy éves cukorbeteg fia gondozását, ami a gyerek halálához vezetett.

A Székesfehérvári Törvényszéken megtartott csütörtöki tárgyaláson tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettében mondták ki bűnösnek.

A vádirat szerint a fiúnál 2015 áprilisában cukorbetegséget diagnosztizáltak, az anya a cukorbetegséggel és az inzulinkezeléssel kapcsolatban pedig megkapta a megfelelő tájékoztatást.

Tavaly január 4-én a fiú az iskolából hazaérve rosszul lett. Az anyja tudta, hogy az anyagcsere felborulása kómához és a gyermek halálához vezethet, mégsem kért orvosi segítséget, hanem az ágyban fekvő gyermek mellé feküdt, és felébredve tapasztalta, hogy a gyermek meghalt.

Az anya csak napokkal később értesítette a gyermek dietetikusát, aki orvosi segítséget kért. A gyermekorvos és a mentőszolgálat személyzete a gyermeket a családi ház fűtetlen, ekkor mindössze 1 fokos szobájában találta meg. A fiú élete időben érkező szakszerű és célirányos orvosi kezeléssel nagy valószínűséggel megmenthető lett volna.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!