szerző:
hvg.hu

"Ez egy nagyon is fair választás volt. Ott voltam végig a kampány alatt, nem láttam megfélemlítést, pedig Budapesten tartózkodtam. Az EBESZ szerintem téved" – közölte Schöpflin György a Deutsche Wellének adott interjúban.

A Deutsche Welle újságírója, Michel Friedman felvetette: a választási megfigyelők szerint a versengés feltételei nem voltak egyenlőek, a kampány lecsökkentette a valódi tájékozódás lehetőségét, a kormánypártok pedig xenofób és megfélemlítő retorikát alkalmaztak. A Fidesz európai parlamenti képviselője szerint az EBESZ – ahogy általában – most sem pártatlanul figyelte a választást, munkatársai olyan szemüvegen keresztül nézték az eseményeket, amilyet a nyugati média tartott eléjük, az ugyanis csak az ellenzéket hallgatja meg.

Arra a kérdésre is megvolt Schöpflin válasza, hogy miért épp a bevándorlás kérdése volt a kampány fő témája, amikor 2016-ban csak alig több mint 23 ezer külföldi telepedett le Magyarországon, azoknak is a fele az EU-n belülről érkezett. Az EP-képviselő szerint igaz, hogy jelenleg nincs sok muszlim az országban, de a magyarok nagy többsége nem is akarja, hogy sok legyen. "Nem tudjuk pontosan, hányan akarnak letelepedni Magyarországon, de nem is szeretnénk megtudni" – mondta a DW-nek.

Idéztek Schöpflinnek Orbán Viktor március 15-i beszédéből is, amelyben arról beszélt, hogy Magyarországot el akarják venni a magyaroktól, aztán azt kérdezték tőle: vajon ki akar ilyet tenni. "Úgy gondolom, hogy a nagyon sok, nyugati liberálisok által segített és felbujtott menekült akar pontenciálisan a Magyarországon letelepedni. (…) Úgy akarják átalakítani az országot, hogy az a jelenleg ott élők túlnyomó többsége számára ne legyen felismerhető."

Az interjúból az is kiderül, Schöpflin nem tartja gyűlöletbeszédnek Orbán azon mondatait, amelyekben a német Bild újságírójának muszlim megszállókról beszélt néhány hónapja. Azt ugyanakkor elismerte, hogy a miniszterelnök általánosított. Aztán rögtön legitimizálta is az általánosítást azzal, hogy közölte: mindenki általánosít. A "megszállók" kifejezés is rendben van az EP-képviselő szerint, hiszen 2015-ben nagyon sokan masíroztak át Magyarországon anélkül, hogy engedélyt kértek volna a belépésre. "Ha akarja, hívhatja inváziónak. Hullámnak. Sokféle metaforát használhat a jelenségre."

Emlékeztették Schöpflint arra is, hogy 2016-ban azt vetette fel, disznófejeket kellene kitűzni a magyar határkerítésre, hogy azokkal tartsák távol a muszlimokat. Szerinte az erről szóló tweetje sem lealacsonyító, sem rasszista nem volt, azt ő csak figyelmeztetésként javasolta. "Nézze, ha Magyarországra jön, látni fogja, hogy az emberek esznek sertéshúst" – magyarázta.

Amikor Michel Friedman felhívta Schöpflin figyelmét, hogy ez nem csupán a muszlimok, de a zsidók számára is sértő felvetés volt, a politikus úgy reagált, hogy az ötletével egyértelműen a muszlimokat célozta, Magyarországon pedig egyébként is alig tapasztalható antiszemitizmus.

Azt is felvetették Schöpflinnek, hogy ha ő és a családja 1950-ben Nagy-Britanniában telepedhetett le, miután a kommunista rezsim elől menekülve elhagyta Magyarországot, a hasonló helyzetben lévő menekülteket miért nem fogadják be. Az EP-képviselő szerint az üldöztetés elől menekülőket szívesen látja Magyarország, a gazdasági bevándorlókat azonban nem. Márpedig ő úgy látja, hogy a szíriai menedékkérők egy része az.

Azt is kijelentette, hogy Európát nem a bevándorlás veszélyezteti, hanem saját maga: elvesztette a magába vetett hitét és nagyon megosztott. Szerinte ezért Magyarország éppen annyira felelős, amennyire bármely másik hasonló méretű ország. Szerinte éppen ezért alternatívát kell nyújtania az Európában jelenleg tobzódó hiperliberalizmus ellen. A nacionalizmus tehát a válasz? – hangzott az utolsó kérdés. "A nemzeti lét a válasz" – közölte Schöpflin.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI / hvg.hu Világ

"Elitvezérelt projekt" – volt egy kirohanása a Fidesz EP-képviselőjének

Elfogadta az EP szerdán, hogy a Brexitet követően 751-ről 705-re csökkenjen a képviselők száma. A Fidesz EP-képviselője a tárgyalás során erősen bírálta a brit képviselők helyettesítéséről szóló felvetést. Schöpflin György szerint antidemokratikusak az EU erre vonatkozó tervei.

Készüljön, a héten rossz lesz a levegő ebben a 12 magyar városban

Készüljön, a héten rossz lesz a levegő ebben a 12 magyar városban

Eddig tévedésben éltünk, megtalálták a túlsúly valódi okát

Eddig tévedésben éltünk, megtalálták a túlsúly valódi okát

Most tőzsdei céget vett Andy Vajna

Most tőzsdei céget vett Andy Vajna

Sokba kerülhet a szaúdi „reformhercegnek” az ellenzéki újságíró eltűnése

Sokba kerülhet a szaúdi „reformhercegnek” az ellenzéki újságíró eltűnése

Szavaznak a bajorok, döntő lehet Merkelnek

Szavaznak a bajorok, döntő lehet Merkelnek

Figyeljen erre az új ikonra a Messengerben, hasznos segítség lehet a beszélgetéseknél

Figyeljen erre az új ikonra a Messengerben, hasznos segítség lehet a beszélgetéseknél