szerző:
Tetszett a cikk?

Az Egységes Magyar Izraelita Hitközség lépett volna fel egy szerinte uszító beszéd ellen, de azzal utasították el, hogy jogilag a zsidó szervezet nem sértettje a közösség elleni izgatásnak. Az új jogszabályok azonban ezen változtathatnak.

A zsidó felekezet egyik szervezete hiába próbálta elérni egy szerinte uszító beszéd megbüntetését, az Alkotmánybíróság is elutasította. Az egyhangú határozat azonban utal rá: ez változhat.

A történet 2012 végén kezdődött, amikor egy meg nem nevezett képviselő beszédet mondott egy tüntetésen, amely miatt a Köves Slomó vezette Egységes Magyar Izraelita Hitközség (EMIH) feljelentette közösség elleni izgatás vádjával. Az ügyészség azonban nem talált bűncselekményt, megszüntette a nyomozást, és közölte az EMIH-hel: ez ellen nem tehet panaszt, mert nem minősül sértettnek.

A zsidószervezet hiába hivatkozott arra, hogy a közösség szerinte igenis megsértett tagjait képviseli, ezért joga lenne az ügyészség helyett pótmagánvádlóként fellépni az uszító ellen, a bíróságok két szinten is az ügyészségnek adtak igazat. Ezért fordult a szervezet az Alkotmánybírósághoz, de itt sem járt sikerrel.

Az Ab ugyanis a Fővárosi Törvényszékkel értett egyet, amely szerint "a közösség elleni izgatás bűntette a köznyugalmat, a társadalmi rendet sérti, illetve veszélyezteti, … ekként … nincs eljárásjogi értelemben vett és így pótmagánvádlókénti fellépésre jogosult konkrét sértettje". Vagyis a zsidó felekezet alkotmányos jogai nem sérültek, amikor nem emelhetett magánvádat.

A bírák azonban felhívták a figyelmet arra, hogy ez az értelmezés a jövőben változhat. A büntető törvénykönyv közelmúltbeli módosítása szerint ugyanis az is közösség elleni uszítás (már ez a neve), ha valamilyen, például vallási csoport vagy annak tagja ellen irányul a kijelentés. A július 1-én hatályba lépő új büntetőeljárási törvény pedig szervezeteket is elismer bűncselekmények sértettjeként, nem csak magánszemélyeket. 

határozatból kiderül, hogy az ügy csaknem három éve várta az alkotmánybírák döntését, ugyanis 2015 júniusában fogadták be az EMIH alkotmányjogi panaszát. Hogy miért csak most döntöttek róla, azt viszont nem indokolták, mert erre nem kötelesek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Baljós hírek az idei nemzetközi fesztiválszezonról: másodszor is elmarad két fontos rendezvény

Baljós hírek az idei nemzetközi fesztiválszezonról: másodszor is elmarad két fontos rendezvény

Megmutatta az Audi új csúcsterméke, mit tud az autópályán – videó

Megmutatta az Audi új csúcsterméke, mit tud az autópályán – videó

Magyarországra érkezett az új Opel Crossland

Magyarországra érkezett az új Opel Crossland