szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A vizsgálatok még tartanak, de az előzetes eredmények megerősítették, hogy az érintett budapesti étterem gulyáslevesében volt atropin. Az egyik forgalmazó őrölt köményében is.

Tovább vizsgálja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a mérgező gyomnövénnyel, csattanó maszlaggal szennyezett fűszerkömény ügyét. A hatóság azt már kiderítette, hogy az eddig fellelt őrlemények egyiptomi származásúak voltak – közölte a Nébih csütörtökön.

A Nébih vizsgálja az április 25-i esetet, amikor atropin tartalmú fűszerköménnyel készült étel fogyasztása miatt ételmérgezés történt egy budapesti étteremben. Tizenkilencen betegedtek meg, mindannyian fűszerköménnyel ízesített gulyáslevest fogyasztottak. Emellett folyamatban van a fűszerkömény élelmiszerláncon belüli nyomon követése, a termeléstől a csomagoláson át a felhasználásig.

A hivatal laboratóriumában az éttermi és a forgalmazó helyeken vett minták vizsgálata még tart, de az előzetes eredmények szerint az éttermi gulyásleves mintája és az egyik forgalmazónál mintázott őrölt kömény tételek is atropint tartalmaznak.

A hivatal soron kívül további mintákat vett és vesz jelenleg is fűszerkömény-felhasználóknál illetve forgalmazóknál, vizsgálják ezek atropintartalmát.

A Nébih javasolja, hogy a vizsgálatok befejezéséig a főzéshez mindenki az őrölt kömény helyett a szemes köménymagot használjon, és felhasználás előtt alaposan nézze át, hogy nem tartalmaz-e szennyeződést.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!