szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Nemcsak a gazdaságfejlesztés- és irányítás, hanem az uniós fejlesztések koordinációja is a Palkovics László vezette innovációs és technológiai minisztériumhoz tartozik majd a jövőben – értesült a hvg.hu. A volt oktatási államtitkár felel mindezeken túl az infrastruktúráért: energetikáért, útépítésekért is, a korábbi fejlesztési tárcától pedig csak a feladatok egy részét örökli, az államtitkárait és helyettes államtitkárait nem.

Az innováció és technológia, valamint a gazdaságfejlesztés és -irányítás területén túl ezek finanszírozásának egy része: az uniós fejlesztések koordinációja is az újonnan létrejövő innovációs és technológiai minisztériumhoz (ITM) kerül a jövőben – értesült a hvg.hu. Ez utóbbi eddig a Miniszterelnökséghez tartozott, az Európai Bizottsággal folytatandó, eddig Lázár János által vívott csörtéket így viszont nem a leköszönő kancelláriaminiszter utódának, a jóval kevésbé konfrontatív alkatú Gulyás Gergelynek, hanem az Orbán Viktor pitbulljaként, illetve bulldózereként emlegetett Palkovics Lászlónak kell megvívnia Brüsszellel a jövőben.

A volt oktatási államtitkár vezette ITM-hez a korábbi hírekkel szemben ugyanakkor nem kerül át a felsőoktatás, pontosabban csak azon, speciális szegmense kerül ide, amely a hazai vállalatok piaci igényeihez képez szakembereket. Az ITM e területért felelős helyettes államtitkárságához tartozik viszont a jövőben a szakképzés és a felnőttképzés is – ezeket eddig az immár pénzügyminisztériummá egyszerűsödő nemzetgazdasági tárca felügyelte.

©

Palkovics László és a minisztériuma felel majd információink szerint mindezeken túl azokért a nagy (részben állami) infrastruktúrákért és az azokhoz kapcsolódó szolgáltatásokért is, mint az energetika, a közlekedés (ideértve az infrastrukturális fejlesztéseket, tehát például út- vagy vasútépítéseket is), az infokommunikáció, valamint a zöldgazdaság, vagyis a fenntarthatóság és a klímapolitika.

(Az állami vállatok működését és az állami vagyon kezelését viszont nem a fejlesztési tárca-utód, hanem – az immár a lakására bejegyzett céghálóról is ismert – Bártfai-Máger Andrea tárca nélküli miniszter felügyeli majd, ahogy a paksi bővítés ügye is marad Süli János tárca nélküli miniszternél).

Az innovációs és technológiai minisztériumnak a parlamenti államtitkárral együtt várhatóan nyolc államtitkára lesz. Hogy pontosan kik, arról, úgy tudjuk, még zajlanak az egyeztetések, de várhatóan a korábban meglévő vagy máshonnan átkerülő területek is új vezetőt kapnak, mivel az új miniszter a saját embereivel szeretne dolgozni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Új kormányszerv alakul, Orbán fogja irányítani

Új közigazgatási egység jön majd létre a kormányzatban: a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Miniszterelnökség mellett – aminek az irányítását Gulyás Gergely veszi át – Miniszterelnöki Kormányiroda is működni fog.

Megúszhatja a pótdíjfizetést, aki utólag éves autópálya-matricát vesz

Megúszhatja a pótdíjfizetést, aki utólag éves autópálya-matricát vesz

Szlávik János arra tippel, még karácsony előtt tetőzhet a járvány

Szlávik János arra tippel, még karácsony előtt tetőzhet a járvány

Kásler: A magyar egészségügy bírni fogja a nyomást

Kásler: A magyar egészségügy bírni fogja a nyomást