szerző:
hvg.hu

Egyelőre nem tudják, mitől keletkezett hatalmas kráter a meder alján, amelyen át több százezer köbméter szivárgott el pár óra alatt.

Hetekig száraz maradhat a zalakarosi termáltó, amiből szerda reggel váratlanul eltűnt víz. Csak jövő héten tudják megvizsgálni a tó alatt vezető csatornát, és akkor derülhet ki az is, hogyan lehet kijavítani a meder közepén tátongó krátert – számolt be a csütörtöki RTL Híradó.

Homokzsákfalat építettek a tónál, azzal illetve fólia segítségével választják le a meder egy részét, és azt vízzel töltik fel, hogy megmentsék a szárazon maradt növényeket.

A mesterséges tó közepén keletkezett hatalmas kráteren át több százezer köbméter víz tűnt el pár óra alatt. Valószínűleg az a betoncső omlott be valamiért, amelyen át a felesleges termálvizet vezetik el a Kis-Balatonba. Ez a cső a meder alatt fut.

A tó tervezője szerint egy ilyen „haváriára” nehéz felkészülni. Lehet, hogy a cső fala elgyengült a termálvíztől. Budapestről hoznak majd speciális szondát, amit a csőbe vezetnek, hogy lássák, mekkora a baj.

Novák Ferenc zalakarosi polgármester szerint várhatóan hétfőn kezdik meg a kamerás vizsgálatot, utána jöhet a feltárás.

A tavat és a körülötte lévő parkot 2014-ben építették, 280 millió forintból. Csak akkor töltik fel újra, ha minden hibát kijavítottak. A tó feltöltése akár egy hónapig is eltarthat, de egyelőre nem tudják, mikor kezdenek hozzá.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!