szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy zalaegerszegi iskolában is ugyanaz történt, mint egy budapesti gimnáziumban: elvették a régi, kronológiát tartalmazó töriatlaszokat az érettségizőktől. Valószínűleg ott sem hallottak a jogszabályról, amely egyértelműen kimondja: a vizsgázók ezeket a kiadványokat is használhatják.

Érettségi 2018
Élete első igazán komoly vizsgája vár 73 ezer végzős középiskolásra: május 7-től (a nemzetiségi nyelvi írásbelikkel valójában május 4-től) tart a tavaszi érettségi nagymenet. A tét nagy, az írásbelik, szóbelik eredményétől függ, kik kezdhetik el az egyetemet ősszel, és kik szorulnak ki a felsőoktatásból. Oktatási portálunkkal, az eduline.hu-val beszámolunk a legfontosabb hírekről.
Friss cikkek a témában

Zalaegerszegi diákok számoltak be az Eduline-nak arról, hogy a Budapesten történtekhez hasonlóan ők sem használhatták a szerdai történelemérettségi alatt a régi típusú, még évszámokat tartalmazó atlaszokat.

Az oktatási portál azt írja, az egyik vizsgázónak pár perccel az érettségi megkezdése előtt jeleztek, hogy nem veheti elő a kiadványt. Elmondása szerint így nehezebben boldogult néhány rövid feladattal, és úgy érzi, az esszéknél is jobban teljesített volna, ha használhatja a "kék cartographiás atlasz".

Valószínűleg ebben az iskolában sem értesültek arról, hogy a vonatkozó jogszabály szerint idén is használhatók ezek a könyvek, a legtöbb iskolában például így is érettségiztek a diákok. A vizsga részletes követelményeiről szóló 40/2002. (V. 24.) OM rendelet 3. §-a egyébként úgy szól,

A 2017/2018. tanév vizsgaidőszakaiban az érettségi vizsgán az állami tankönyvfejlesztésért és kiadásért felelős szerv által kiadott, kronológiai adattáblázatot nem tartalmazó középiskolai történelmi atlasz és a 2017/2018. tanévi vagy azt megelőző tankönyvjegyzékeken szereplő középiskolai történelematlaszok is használhatóak

- vagyis a zalaegerszegi diák által is említett "kék" atlasz ugyanúgy megfelel a feltételeknek, vagyis nem volt jogszerű, hogy eltetették vele.

Utóbbira egyébként a Történelemtanárok Egylete is felhívta a figyelmet, mint közleményükben írták,

a hatályos jogszabály szerint az idei történelemérettségin bármely, kronológiát is tartalmazó történelematlasz alkalmazható.

Az Eduline azt írja, az üggyel kapcsolatban eddig nem érkezett bejelentés az Oktatási Hivatalhoz (OH), senki nem jelezte, hogy a felügyelő tanárok nem engedték használni a kronológiát tartalmazó atlaszt a szerdai töriérettségin. Közleményükben hozzátették, ha az ügyben bejelentés érkezik, azonnal felveszik a kapcsolatot az érintett diákokkal és iskolákkal, tájékoztatják őket az "eset jogszerű megoldásának lehetőségeiről".

(Képünk illusztráció.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
24.hu: Kiszáll a Hundubból a belize-i tulajdonosa

24.hu: Kiszáll a Hundubból a belize-i tulajdonosa

Navalnij ellentámadásba ment át és leleplezte Putyin palotáját

Navalnij ellentámadásba ment át és leleplezte Putyin palotáját

Equilor: Várnak kockázatok Amerikára Biden alatt

Equilor: Várnak kockázatok Amerikára Biden alatt