szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Érettségi közben vették el egy budapesti gimnázium diákjaitól az évszámokat is tartalmazó, régebbi atlaszokat. Holott rendelet van arról, hogy a vizsgázók használhatják azt, a legtöbb gimnáziumban így is történt.

Érettségi 2018
Élete első igazán komoly vizsgája vár 73 ezer végzős középiskolásra: május 7-től (a nemzetiségi nyelvi írásbelikkel valójában május 4-től) tart a tavaszi érettségi nagymenet. A tét nagy, az írásbelik, szóbelik eredményétől függ, kik kezdhetik el az egyetemet ősszel, és kik szorulnak ki a felsőoktatásból. Oktatási portálunkkal, az eduline.hu-val beszámolunk a legfontosabb hírekről.
Friss cikkek a témában

Komoly hátrányba kerültek egy budapesti középiskolai diákjai a szerdai történelemérettségi kellős közepén, ugyanis elvették tőlük a régebbiként ismert, a Mozaik kiadó által kiadott történelem atlaszokat – írja az Index. A diákok csak a kronológiai adatokat nem tartalmazó kiadványt használhatták a vizsgán, pedig rendelet mondja ki, hogy a régebbit is lehet, az ország legtöbb gimnáziumában így is zajlottak a vizsgák.

A lap idézi a vizsga részletes követelményeiről szóló 40/2002. (V. 24.) OM rendelet 3. §-át, amely szerint:

A 2017/2018. tanév vizsgaidőszakaiban az érettségi vizsgán az állami tankönyvfejlesztésért és kiadásért felelős szerv által kiadott, kronológiai adattáblázatot nem tartalmazó középiskolai történelmi atlasz és a 2017/2018. tanévi vagy azt megelőző tankönyvjegyzékeken szereplő középiskolai történelematlaszok is használhatóak.

Az egyik diák az Indexnek nyilatkozva azt mondta, "a vizsga elkezdése előtt mindenkinél ellenőrizték az atlaszokat is, elsősorban azért, hogy ne legyen beleírva semmi". Mint írják, elsőre nem is volt baj, hogy mindenki a régebbi kiadványt akarja használni, rendben el is kezdődött a vizsga. Aztán fél óra elteltével váratlan fordulat történt: egy másik tanár is belépett terembe, az írásbeli kellős közepén, majd azt kérte a diákoktól, hogy mindenki adja le az atlaszokat, mert a régebbit mégsem használhatják. Ezután csak az évszámok nélküli kiadvány maradhatott náluk.

Az Index szerint a budapesti középiskola diákjai ezzel hátrányba kerültek többi érettségizővel szemben.

Ha valóban ez történt, akkor ezt semmiképpen sem lehet annyiban hagyni, mert ez súlyosan érinthette a gyerekek érettségijének eredményességét

– mondta a portálnak Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének elnöke. Miklósi szerint fontos lenne tudni, hogy készült-e jegyzőkönyv az esetről. Hozzátette, az Egylet segítséget nyújt az érintett diákoknak és szüleiknek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Xiaomi mobiljából egy robotsárkány is legyártható – videó

A Xiaomi mobiljából egy robotsárkány is legyártható – videó

Hazai pálya: Tényleg megéri csobbanni egyet a téli Balatonban? (videó)

Hazai pálya: Tényleg megéri csobbanni egyet a téli Balatonban? (videó)

Enyhítették a Szigeten drogot áruló hollandok büntetését

Enyhítették a Szigeten drogot áruló hollandok büntetését