szerző:
hvg.hu

A fóti önkormányzat szerint rendesen tájékoztatták a lakókat arról, hogy most nem szállítják el a kirakott lomokat, utóbbiak viszont azt mondják: ők arról csak a Facebookon terjedő bejegyzésekből értesültek. A szemét szombat óta gyűlik az utcákon.

Az Index egyik olvasója számolt be arról a portálnak, hogy Fóton minden újságban meghirdették a hétvégi lomtalanítást, de azt, hogy ez végül nem valósul meg, azt csak az interneten terjedő posztokból derült fény.

Az olvasó állítása szerint a hétvégre meghirdetett tíz helyre kihordták az emberek a lomokat, köztük veszélyes hulladékot is, ami most jókora hegyekben áll az utcák szélén. A kocsi vagy kocsik ugyanis, melyek elvitték volna a szemetet, a mai napig nem jöttek (a társaság korábban a gyűjtőautóik leromlott állapotára hivatkozott).

Az Index kérdésére a fóti önkormányzat megerősítette a szeméthegyek tényét, ők azonban kicsit másképp látják a helyzetet. A polgármestertől érkező közleményben azt írták, a városban kizárólagosan jogosult hulladékkezelő, a Zöld Híd B.I.G.G. Nonprofit Kft. május 12-ei és június 2-i időpontban tervezte elvégezni 16 fóti helyszínen a hulladékok begyűjtését és elszállítását. Azonban a cég április 18-án azt közölte az önkormányzattal, hogy a lomtalanítást átmenetileg szüneteltetik.

Erről az önkormányzat szerint tájékoztatták is a lakókat, "a lomtalanítás elmaradásáról szóló közleményt közzétették Fót Facebook-oldalán, másnap az önkormányzat hivatalos oldalán, majd a városi újságban is, amit minden háztartásba eljuttatnak".

A mondat utolsó, "eljuttatnak" szava alapján azonban úgy tűnik, erre már nem került sor, vagyis a lomtalanítás elmaradásáról szóló értesítést már nem dobálták be a háztartásokba.

A szemét szombat óta gyűlik az utcákon, de az olvasó állításával szemben az önkormányzat szerint nem 10, hanem 4 helyen, nagyjából 200 köbméter körüli mennyiségben.

Az abszurd helyzetet csak még abszurdabbá teszi, hogy

a szeméthegyeket meglátó alpolgármester, Németh József hétfőn ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a rendőrségen mindazokkal szemben, akik hulladékot helyeztek ki a közterületre.

A közlemény azzal zárul, hogy az önkormányzat a katasztrófavédelmi megyei igazgatósággal és az FKFV Zrt. munkatársaival egyeztetve helyszíni szemlét végeznek, a lomtalanítási hulladékot pedig 72 órán belül ingyen eltakarítják az utcákról.

(Képünk illusztráció.)

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!