szerző:
Gergely Zsófia

Három újabb személyt tartana előzetes letartóztatásban az ügyészség Czeglédy Csaba ügyében, köztük az egykori baloldali politikus testvérét. A hvg.hu információi szerint azt a szintén őrizetbe vett asszonyt viszont hazaengedték, akit 3 éves kisgyereke mellől vittek el hétfőn hajnalban. Mivel a férje ugyanebben az ügyben szintén előzetesben van, így a gyerek kis híján intézetbe került.

A Csongrád Megyei Főügyészség szerdán indítványt tett a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója felé, hogy a Czeglédy Csaba és társai elleni költségvetési csalás miatt indult ügyben újabb három személy előzetes letartóztatását rendelje el – közölte az ügyészség. Náluk a legsúlyosabb kényszerintézkedés, az előzetes letartóztatást tartják indokoltnak, mert valamennyien a szombathelyi székhelyű Humán Operátor Zrt. alkalmazottai voltak, és valamennyien az iskolaszövetkezetek tényleges irányításában is részt vettek.

Az ügyészség szerint az áfa- és a munkáltatáshoz kapcsolódó közterhek tekintetében mintegy 6,253 milliárd forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek. Mindhárom gyanúsított a 2011–2017 közötti időszakban nyújtott segítséget „a bűnszervezet bűncselekményt megvalósító magatartásához” – tették hozzá.

Ahogy megírtuk, hétfőn vettek őrizetbe négy embert az ügyben, köztük Czeglédy Pétert, Czeglédy Csaba testvérét is. Az indok az volt, hogy fennáll a többek között a szökés, elrejtőzés veszélye, valamint az eljárás meghiúsításának veszélye. Utóbbit egy Czeglédy Csabához közeli, névtelenséget kérő forrásunk teljesen nonszensznek nevezte, ugyanis Czeglédy testvére tavaly nyár óta pont az ügyészség tudtával és engedélyével kapcsolattartó volt. Vagyis végig kapcsolatban lehettek, napi szinten beszélhettek előzetesben lévő testvérével, így szerinte nevetséges többek közt arra hivatkozva őt is előzetesbe tenni, hogy összebeszélnének, illetve manipulálná az eljárást.

Czeglédy Péter felesége ősz óta szintén előzetesben volt, de ő a Szegedi Törvényszék döntése alapján a héten házi őrizetbe kerülhetett – gyakorlatilag ezzel egyidőben viszont őrizetbe vették a férjét.

Egy kisgyerekes édesanyát bevittek, majd hazaengedték

Forrásunk szerint ennél is meredekebb a negyedik őrizetbe vett gyanúsított helyzete, akiről az ügyészség annyit közölt, hogy „kihallgatást követően az őrizetbe vételét a főügyészség megszüntette”, mert ennek okai már nem állnak fenn. Vele szemben így lakhelyelhagyási tilalom elrendelését kérték a bíróságtól a szerdai tárgyaláson, a bíróság viszont információink szerint még ezt sem látta indokoltnak, e nélkül hazamehetett.

Úgy tudjuk, hogy ez a negyedik őrizetbe vett személy egy asszony, akinek a férje az ügyben már korábban előzetesbe került. Ezért amikor hétfőn 6 óra tájban megjelentek szombathelyi lakásán a nyomozók, 3 éves gyerekének elhelyezéséről kellett gondoskodnia hirtelen, másképp intézetbe került volna. Végül egy gyorsan riasztott rokon vállalta, hogy vigyáz a kisgyerekre.

Forrásunk szerint ebből látszik, hogy szándékosan vegzálták, hiszen semmi jogi indoka nem volt, hogy szabályos idézés helyett hajnalban Szombathelyről a szegedi őrizetbe vigyék, majd két nappal később már beérje az ügyészség lakhelyelhagyási tilalom elrendelésével, a bíróság pedig még ezt is túlzásnak tartsa.

Az előzetes letartóztatásokról szerdán kora délután fog dönteni a Szegedi Járásbíróság nyomozási bírója.

Czeglédy Csaba korábban az Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt színeiben volt szombathelyi önkormányzati képviselő, de ügyvédként az MSZP és a DK jogi képviseletét is ellátta több ügyben. Lassan egy éve van előzetes letartóztatásban, bár amikor úgy volt, hogy indul a választáson, akkor mentelmi jogot kapott, ám ezt egy nap után fel is függesztették. Czeglédy végül visszalépett a választáson indulástól, és előzetes letartóztatása miatt valószínűleg elveszíti szombathelyi önkormányzati képviselői mandátumát is. Czeglédy szerint azért tartják előzetesben, mert sokaknak az útjában volt, és mert azt akarják, hogy terhelő vallomást tegyen más politikusokra.

Czeglédy Csaba egy korábbi tárgyaláson
©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gergely Zsófia Itthon

4,5 milliót kap az igazságügyi szakértő, akit ráállítottak a Czeglédy-ügyre

4,5 millió forintos szakértői díjat állapított meg a NAV annak az adószakértőnek, aki Czeglédy Csaba ügyében készített szakvéleményt. Csakhogy a szombathelyi politikus védőjének számítása szerint a horribilis összeg csak akkor jöhetett ki, ha a szakértő 68 munkanap alatt kétszer ennyit, több mint 130 munkanapon át dolgozott egyfolytában. A nyomozók viszont állítják, ellenőrizték a szakvélemény elkészítését, és jár a fizetség az általuk kirendelt szakértőnek.

Gergely Zsófia Itthon

Besúgó cellatárs vallomásával tarthatták börtönben Czeglédy Csabát

Rabtársa vallott Czeglédy ellen, többek közt erre hivatkozva érte el az ügyészség, hogy meghosszabbítsák a baloldali politikus-jogász előzetesét és így ne kerüljön szabadlábra a vasárnapi választások előtt – derül ki a hvg.hu birtokába került jegyzőkönyvből. Czeglédy ügyvédje szerint több körülmény is arra utal, hogy manipulálhatták az áfa-csalásért ülő férfit, akinek vallomása más szempontból is furcsa.

Fluor Tomi: Senkinek nem írtam azt, hogy bántani fogom

Fluor Tomi: Senkinek nem írtam azt, hogy bántani fogom

Népszavazással védené meg a Jobbik a lakástakarékokat

Népszavazással védené meg a Jobbik a lakástakarékokat

Scherer Péter: Számomra a politika túl fájdalmas terep

Scherer Péter: Számomra a politika túl fájdalmas terep

Mosolyra hangolva: teszten a Citroen C3 Aircross

Mosolyra hangolva: teszten a Citroen C3 Aircross

Kitüntették Beer Miklós váci megyéspüspököt

Kitüntették Beer Miklós váci megyéspüspököt

Úgy tűnik a multik is rájönnek végre, mennyire fontos a kipihent alkalmazott

Úgy tűnik a multik is rájönnek végre, mennyire fontos a kipihent alkalmazott