szerző:
hvg.hu

A The Atlantic azt fejtegeti, lép-e valamit az Európai Unió arra, hogy a Nyílt Társadalom Alapítványok magyarországi irodáját Berlinbe költöztetik, illetve közeleg a Stop Soros törvény elfogadása, amellyel tovább nehezítik az itthon működő civil szervezetek dolgát.

Évek óta háborúzik már a magyar kormánypárt Soros Györggyel, és a tavaszi választási kampányban sok pénzt költöttek arra, hogy a magyar származású üzletembert hibáztassák a migrációért. Nemsokára megszavazhatja a parlament a Stop Sorosként emlegetett törvénycsomagot is, amely egyebek mellett komoly bejelentési kötelezettséget írna elő a menekültekkel foglalkozó civil szervezeteknek.

A Stop Soros is szerepelt a Nyílt Társadalom Alapítványok érvei között, amikor úgy döntöttek, hogy budapesti irodájukat Berlinbe költöztetik át. Patrick Gaspard elnök azt mondta, hogy nem tudják tovább garantálni a munkájuk és a munkatársaik biztonságát Magyarországon, és nem tudnak védelmet nyújtani az önkényes kormányzati beavatkozással szemben.

A The Atlantic idézi Heather Grabbe-t, a brüsszeli Open Society European Policy Institute igazgatóját, aki úgy fogalmazott a költözéssel kapcsolatban: "tudtuk, hogy egyszer be fog következni, de még mindig sokkos állapotban vagyok". Emlékeztetett, hogy Magyarország, akárcsak a többi uniós tagállam, vállalta a törvények tiszteletét, az igazságszolgáltatás függetlenségét és a kisebbségek védelmét. A Stop Soros törvény azonban megnehezítheti minden nemzetközi szervezet működését Magyarországon, és azt üzenheti, hogy a civilek ne is próbálkozzanak ott. Ugyanakkor reméli: az emberek egy idő után felismerik, hogy ez az EU egész rendszerére fenyegetést jelenthet – tette hozzá.

Az EU-t alapvetően nem arra találták ki, hogy büntesse a közös szabályokat be nem tartó tagállamokat, mostanság azonban mégis ezt tesztelik Magyarországon és Lengyelországon. Mindkét tagállamban hozzányúltak ugyanis korábban független állami intézményekhez, és meg akarják regulázni a civil szervezeteket. Lengyelország esetében az igazságszolgáltatás függetlenségének veszélyeztetése miatt vetnének be eddig nem használt szankciót, a tagállam szavazati jogának felfüggesztését. A magyarországi problémák közül a cikkben a média kormányzati bekebelezését említik, amit Orbánék úgy hajtottak végre, hogy közben bőkezűen részesültek az uniós pénzekből.

Az Európai Bizottság korábban erőtlenül lépett fel a szabályokat be nem tartó tagállamok ellen. Egyelőre a civil szervezetek vegzálása miatt sem tud az EU túl sok jogi eszközt bevetni Magyarország ellen, legfeljebb csak akkor, ha az új törvény sérti az európai antidiszkriminációs normákat – veti fel a lap. Orbán Viktor persze nincs egyedül ebben a helyzetben, akadnak rajongói a populisták között, nyugaton is. A cikkben itt az olasz Matteo Salvinit, a Liga párt elnökét említik.

A lap megállapítja: akár lép az EU Orbánék ellen, akár nem, az sokat elárul majd a közösség jövőjéről.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Itthon

Szijjártó Péter szerint Soros alapítványa titkol valamit, ezért költözik

Elkaptuk egy videóinterjúra Szijjártó Péter külügyminisztert azután, hogy a Nyílt Társadalom Alapítványok bejelentette: nemzetközi irodája székhelyét Budapestről Berlinbe teszi át. A miniszter felmondta a kormányzati propaganda ismert szólamait, és nem tűnt olyannak, mint aki sajnálja, hogy Soros György alapítványa távozásra kényszerült.

Amit csak kevesen tudnak: így lehet lerázni a "lerázhatatlan" hőmérőt – videó

Amit csak kevesen tudnak: így lehet lerázni a "lerázhatatlan" hőmérőt – videó

Kinyomtattak egy 1500 éves buddhista barlangot

Kinyomtattak egy 1500 éves buddhista barlangot

Megerősítette társelnökei pozícióját a Párbeszéd

Megerősítette társelnökei pozícióját a Párbeszéd

Heinz Fischer: Ausztria rég túltette magát a saját Trianonján

Heinz Fischer: Ausztria rég túltette magát a saját Trianonján

Ön is fotózhat úgy a mobiljával, mint a profik: 5 tipp magyar fotósoktól, hogy tökéletes legyen a kép

Ön is fotózhat úgy a mobiljával, mint a profik: 5 tipp magyar fotósoktól, hogy tökéletes legyen a kép

Puzsér a Ripost hajléktalanok ellen uszító címlapját kérte számon a Kossuth rádió műsorvezetőjén

Puzsér a Ripost hajléktalanok ellen uszító címlapját kérte számon a Kossuth rádió műsorvezetőjén