szerző:
hvg.hu

Kormányfői befolyásával élve vette rá a belügyminisztériumot arra, hogy többmilliós páncélautót vegyenek neki.

Hivatali visszaélés vádjával két év börtönbüntetésre ítélte Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnököt egy szkopjei bíróság szerdán, írja a Politico. Az ítélethirdetéskor a jobboldali politikus nem volt jelen, ügyvédei fellebbezést jelentettek be .A vád szerint Nikola Gruevszki miniszterelnökként politikai befolyását latba vetve, törvényellenes módon vásárolt páncélozott luxusautót a kormány, de voltaképpen saját maga számára. A vádiratban az olvasható, hogy a 2006 és 2016 között kormányzó Gruevszki 2012-ben kormányfői befolyásával élve vette rá a belügyminisztériumot arra, hogy egy 600 ezer euró (191,28 millió forint) értékű Mercedes S600 típusú, páncélozott gépjárművet vásároljon a kormányfő számára.

A luxusautó megvásárlására 2015-ben derült fény, amikor az akkor még ellenzéki - azóta kormányfővé választott - szociáldemokrata Zoran Zaev nyilvánosságra hozta Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit. Az eljárás során perdöntő bizonyítékká vált Nikola Gruevszkinek és az akkori belügyminiszternek, Gordana Jankuloszkának az egyik telefonbeszélgetése, amelyben a gépjármű megvásárlásáról esik szó. A Mercedes eladásáról már februárban döntött a tavaly május óta kormányzó szociáldemokrata kabinet. Nikola Gruevszki ellen további négy eljárást folytat a szkopjei igazságügy.

Gruevszkiről korábban megírtuk, hogy Orbán hívó szava után kérte, adják ki bevont útlevelét, a magyar miniszterelnök pedig személyesen is megtolta a macedón helyhatósági kampányt. A választás, amelyikbe Orbánék beszálltak, élet és halál kérdése volt Gruevszkiéknek, elbuktak. Macedóniáról pedig a Magyar Narancs írta meg legutóbbi számában, hogyan terjeszkedik ott a propagandát Orbán emberei.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Részmunkaidő? A felső osztálybeli nőknek jó, a gyerekboomhoz kevés

Részmunkaidő? A felső osztálybeli nőknek jó, a gyerekboomhoz kevés

Beismerte tettét a bolgár újságírónő meggyilkolásával gyanúsított férfi

Beismerte tettét a bolgár újságírónő meggyilkolásával gyanúsított férfi

Végre már megrendelhetjük a régóta ígért repülő autót

Végre már megrendelhetjük a régóta ígért repülő autót

100 millió eurót ad Bill Gates Európának

100 millió eurót ad Bill Gates Európának

Albumpremier: Hallgassa meg Odett különleges jubileumi lemezét!

Albumpremier: Hallgassa meg Odett különleges jubileumi lemezét!

Furán cáfol Vajna: szerinte nem lesz változás, a TV2 marad, ahol van

Furán cáfol Vajna: szerinte nem lesz változás, a TV2 marad, ahol van