szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Óriási vereséget szenvedett el a macedón helyhatósági választásokon Nikola Gruevszki pártja, jelöltjeik csak öt önkormányzatban győztek, míg a kormányzó szociáldemokraták Szkopjével együtt 56-ban. Közben a volt miniszterelnök egy lehallgatási ügy elsőszámú gyanúsítottja, miközben két szökésben lévő volt titkosszolgát a szaloniki reptéren fogtak el, hamis bolgár útlevéllel tartottak Budapest felé.

A macedón helyhatósági választások kampányában több Fidesz-politikus, köztük Orbán Viktor is részt vett, de járt Macedóniában Németh Zsolt és Gulyás Gergely is, a Soros-terv ellen tiltakoztak. A K-Monitor pedig azt írja, a választás, amelyikbe Orbánék beszálltak, élet és halál kérdése volt Gruevszkiéknek, miután egy szkopjei bíróság a nyáron elrendelte a volt miniszterelnök útlevelének bevonását, és így járt pártja több politikusa is. Ennek oka egy két éve kirobbant lehallgatási botrány, amiben közel húszezer embert, közéleti személyiségeket, politikusokat, újságírókat hallgattak le.

Gruevszki és pártja veresége óta azonban érdekes hírek láttak napvilágot Macedóniában. A balkáni országok angol nyelvű híradásait szemléző Seeobserveren szúrtuk ki a hírt, hogy Gruevszki és társai Magyarország felé kacsintgatnak. A korábbi politikai elit néhány szereplője is Magyarországra jönne, hogy elkerülje a rá váró eljárásokat, ráadásul hamarosan Gruevszki is a vádlottak padjára kerülhet, miután a rendkívüli ügyészség öt ügyben emelt vádat vele szemben, ha minden pontban bűnösnek találják, 27 évet is kaphat.

Októberben két titkosszolgálati vezetőt, akiknek szintén bevonták az útlevelét a lehallgatási ügyben való érintettségük miatt, a szaloniki reptéren fogtak el, hamis bolgár útlevéllel szerettek volna Budapestre jönni. Ők a gyanú szerint több ezer ember illegális telefonos lehallgatásban vettek részt, ezt követően a megfigyelés eszközeit megsemmisítették.

Közben a volt miniszterelnök fellebbezést nyújtott be, hogy visszakaphassa az útlevelét, és megszűnjön az a kötelezettsége, hogy minden héten meg kelljen jelennie a bíróságon. Az indoka az, hogy a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor meghívta, illetve az, hogy az ellenzék vezetőjeként így nem tudja ellátni a politikai és diplomáciai feladatait. A fellebbviteli bíróság egyébként elutasította a fellebbezést, Gruevszki egyelőre nem tud Magyarországra jönni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Népszava: Többször is meghibásodtak a lélegeztetőgépek a zalaegerszegi kórház intenzív osztályán

Népszava: Többször is meghibásodtak a lélegeztetőgépek a zalaegerszegi kórház intenzív osztályán

Videóban mutatja meg egy orvos, mit látnak a haldokló koronavírusos betegek utolsó perceikben

Videóban mutatja meg egy orvos, mit látnak a haldokló koronavírusos betegek utolsó perceikben

Legalább 300 ezren keresnek állást Magyarországon

Legalább 300 ezren keresnek állást Magyarországon