szerző:
hvg.hu

Kőbánya önkormányzata úgy döntött, eladja a területet az államnak, pedig az óvoda speciális szerepet tölt be a környéken dolgozó ázsiai családok gyerekeinek integrálásában.

Bezárnának és lebontanának egy óvodát Kőbányán az új Közlekedési Múzeum építése miatt – írja a 444.hu.

A lap azt írja, április végén Kőbánya polgármestere, D. Kovács Róbert azt jelentette be az intézmény dolgozóinak és a szülőknek, hogy bezárják a Mocorgó Óvodát, a területet pedig 280 millió forintért eladják az államnak, mert a helyére tervezik az új Közlekedési Múzeum kapuját, illetve a mostani ősfás, parkos udvaron lenne egy megállója a nosztalgiavasútnak, és a nosztalgiavillamosok is itt kötnének ki.

Az óvoda egyébként meglehetősen speciális, ugyanis a kőbányai piac közelsége miatt 40 százalék feletti az ázsiai gyermekek száma, az utóbbi években pedig az intézmény kidolgozott egy módszert a külföldi óvodások integrálására. A Mocorgóból iskolába menő ázsiai gyerekek jól beszélnek magyarul, ismerik a magyar szokásokat, sokuknak vannak magyar barátaik is.

A polgármester szerint a Mocorgó Óvoda csupán 80 százalékos kihasználtsággal működik, ezért összevonják a közeli, Kőbányai út 38. sz. alatt található Csupa Csoda nevű óvodával, amelyet a Mocorgó igazgatója, Bernáthné Balogh Ildikó vezetne, de az összevont oviba már csak a nevelők egy részét tudják átvenni a Mocorgóból.

A Csupa Csoda Óvoda épülete egyébként önmagában kicsi is ahhoz, hogy befogadjon minden gyereket a Mocorgóból, ezért elkezdték átrajzolni a körzeteket, a vietnami és kínai gyerekek pedig így valószínűleg kiszorulnak az új összevont intézményből, a Mocorgó ugyanis eddig bejelentett munkahely alapján is fogadta a gyerekeket, de a jövőben ez alapján már nem lehetne jelentkezni az új, összevont intézménybe. A körzetből ráadásul kiveszik a Hungária krt. 5-7.-t, ahol sok ázsiai család lakik.

A polgármester utalt arra, hogy tárgyalnak kínai befektetőkkel, hogy külön kínai óvodát hozzanak létre az ázsiai gyerekek számára.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A rákdiagnosztika szent grálját keresik Ausztráliában

A rákdiagnosztika szent grálját keresik Ausztráliában

May cáfolta, hogy elhalasztanák a Brexit-ügyi szavazást

May cáfolta, hogy elhalasztanák a Brexit-ügyi szavazást

SpaceX-rekord, Fortnite, Harry herceg esküvője – ezek voltak a legnézettebb videók a YouTube-on

SpaceX-rekord, Fortnite, Harry herceg esküvője – ezek voltak a legnézettebb videók a YouTube-on

Így tört ki a botrány a Parlamentben - videó

Így tört ki a botrány a Parlamentben - videó

A Nutella gyártója érdeklődik a cég iránt, amely Lollobrigidát és Andy Warholt is megérintette

A Nutella gyártója érdeklődik a cég iránt, amely Lollobrigidát és Andy Warholt is megérintette

Moszkva meghekkeli az Interpolt és zaklatásra használja

Moszkva meghekkeli az Interpolt és zaklatásra használja