Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid

Európa hanyatlik, elveszti értékeit, a politikai elit azon dolgozik, meg akarja gyengíteni a gyökereit, de a kormány ellenáll, harcol – a jól ismert magyar retorika egy ukrán médiakutató szervezet kutatásai alapján nagyon hasonló verzióban tűnik fel az orosz médiában is. Abban a médiában, ahol Orbán Viktor pozitív hős, és az ukrán-magyar válság is az Európa megosztottságát demonstráló esetként jelenik meg. A kormány akarva-akaratlanul is felerősíti az orosz információs hadviselés szólamait.

Európa elvesztette gyökereit, a saját identitásának feloldása felé rohan, ahol minden érték megkérdőjeleződik. Európában krízis van, értékválság tombol, még az emberek saját nemét is meg akarják változtatni, és mindezt egy politikai-gazdasági elit akarja elérni, hogy fenntartsák kiváltságaikat, és a maguk szája íze szerint alakítsák a kontinens életét. Szerencsére van egy kormány, és egyre több ilyen van, amely átlát a szitán, és meg akarja őrizni a régi értékeket, vissza akar térni a gyökerekhez, megállítja ezt a káros folyamatot.

Európa beteg, dekadens”

A fenti gondolatok rendre megjelennek a Fidesz, Orbán Viktor és más kormánypárti politikusok beszédeiben. "A keresztény Európa végét szeretnék sokan látni, és úgy gondolják, ha a kulturális altalajt kicserélik, új népcsoportokat hoznak be milliószám, amelyek nem a keresztény kultúrából sarjadtak ki, akkor Európát az ő felfogásuk szerint átalakítják, és ez jobbá teszi Európát. Mi ezzel egyáltalán nem értünk egyet" – mondta Orbán Viktor a választások előtt. Hoppál Péter kulturális államtitkár szerint "Európa beteg, dekadens és népessége fogy, ezzel szemben Magyarországon a folyamatok e téren bizakodásra adnak okot". Orbán: a vita arról szól, "hogy az általunk szeretett életmódot, életfelfogást meg tudjuk-e őrizni, vagy azt külső hatásra megfogják változtatni. Így visz el minket a keresztény Európa gondolata a bevándorló Európa problémájához és a migráció kérdéséhez."

Mindezt csak színesítik azok a hírek, amelyek arról szólnak, Európában egyre terjed a dekadencia, a perverzió, egyre több helyen terror van, no-go zónák alakulnak, a migránsok lassan bevezetik a sariát – a kormánypárti sajtó mindennapos tevékenykedésének része, hogy az ilyen híreket demonstratíve tálalja, adott esetben maga gyártson ilyeneket.

Több mint figyelemre méltó, hogy ugyanezek a gondolatok, témák milyen intenzitással és erővel tűnnek fel az orosz média belföldre szóló üzeneteiben – derült ki az Ukrajnában, Kijevben a Hybrid Warfare Analtical Group, azaz a Hibrid Hadviselést Elemző Csoportnál tett látogatásunkkor, a civil médiaelemző szervezetnél a hvg.hu más magyar újságírókkal együtt járt az elmúlt héten. A civilek az orosz belföldi média üzeneteit vizsgálják, és vonnak le belőlük következtetéseket arról, hogyan jelenik meg Európa az orosz médiában. A szervezetet a Krím-félsziget 2014-es orosz elfoglalásakor alapították, azóta vizsgálja az orosz információs hadviselést.

A három legnézettebb orosz országos csatorna adását elemezték, és a hírműsorokra koncentráltak, mert a tévés beszélgetős műsorok Oroszországban olyan erős véleményeket, minősítéseket tartalmaznak hagyományosan, amelyek európai szemnek túlzásnak tűnnek. Ezért csak az elvileg az úgy-ahogy egységes újságírói sztenderdek szerint működő hírműsorokat, azok híreit nézték meg. Elég sokat: 2014-től 3,5 év alatt Európát 23 000 hírben említették meg negatív színben. Napi 18 negatív hírben beszélnek Európáról.

A szervezet adatai szerint az oroszok leginkább a tévéből tájékozódnak: 57 százalékuk onnan ismeri meg a világot, és 70 százalékuk bízik is a hírek igazságtartalmában (míg Ukrajnában az emberek 20 százaléka bízik meg a tévécsatornákban). Napi átlag 4,2 órát tévéznek. Az oroszok 5 százaléka beszél idegen nyelveket, 6 százalék olvas-néz híreket idegen nyelveken, és 7 százalékuk utazik távolabb, mint a volt szovjet tagköztársaságok. A három legnézettebb orosz csatorna (Russia 1, First Channel, NTV) áttételesen vagy direkt módon a Kreml befolyása alatt áll.

Svédországban legális lett a vérfertőzés

Milyen kép is rajzolódik ki az orosz média legnézettebb részében Európáról? (A legsúlyosabb állításokat ebben a videóban gyűjtötték össze.)

– Európában szörnyű élni, az élet tele van veszéllyel,

– Európa és a Nyugat hanyatlik, az EU a szétesés szélén áll, európai értékek nem is léteznek. Jönnek a hírek a képmutatás, neonácik, pedofília, vérfertőzés témaköréből, de visszatérő téma, hogy a skandináv országokban az orosz gyerekeket elveszik a szüleiktől, sőt születtek álhírek a holland Pedofil Párt létrejöttéről vagy arról, hogy Svédországban legalizálták az incesztust.

©

– Az orosz média mindig szereti bemutatni, hogy aznap épp kik és miért tiltakoztak Európában, mert ezek is a kormányok gyengeségét mutatják

– Terrorizmus: Európában a terrorizmus mindennapi realitás, veszély, a rendőrség a kommentárok szerint nem képes ellátni feladatát, gyenge, és születnek olyan kommentárok is, amely szerint ezek a támadások Európa jól megérdemelt büntetése azért, mert eltávolodtak az igazi értékektől.

– Migráció: ez eredendően Európa hibája mert támogatta az USA-t a szíriai beavatkozásban, most pedig ezrek szállták meg az európai városokat, kiszorítják a helyieket, bűnöznek, és merényleteket követnek el – ezek az üzenetek nekünk sem kifejezetten ismeretlenek. Sőt az is elhangzott, hírműsorban, hogy az ukrán narancsos forradalom és az arab tavasz támogatói szították a migrációs válságot is.

– Az Oroszországot sújtó szankciókról is van Európát érintő véleménye az orosz tévéknek: ezek az európai országoknak okoznak inkább károkat, mint Oroszországnak, és egyre jobban gondolkodnak a tagállamok, hogy eltöröljék őket. Bezzeg Oroszország: meg sem érzi a szankciókat, erős és független ország. Az orosz népnek különben sincs szüksége a nyugati jólétre, mert olyan erős morális iránytű dolgozik bennük, amely ezt nem igényli. Az orosz harci szellem erős, de erre szükség is van, meg kell védeniük magukat az európaiaktól.

Ezek a hírek csak kis részben tőrölmetszett álhírek, mert általában van valóságmagja a híreknek, de azokat aztán eltorzítják, túldimenzionálják, felnagyítják – azaz inkább manipuláció történik, mint álhírgyártás.

Orbán, a tökös

Hogyan jelenik meg Magyarország a hírekben? Itt kettébomlik a dolog az ukrajnai szervezet kutatásai szerint: Magyarországot túlnyomó többségben, 82 százalékban negatív kontextusban említik, de Orbán Viktortól sokat idéznek, számukra a különutas orbáni hozzáállás követendő, jó dolog. És amit rendre kiemelnek a hírműsorokban, az épp az a mostani magyar-ukrán vita, ami az ukrán oktatási törvénnyel kapcsolatosan kialakult: az ukránok az oktatás elsődleges nyelvévé tennék az ukránt, és a kárpátaljai magyaroknak is ukránul kéne tanulniuk egyre nagyobb arányban az iskolákban. Magyarország ezt úgy értelmezi, szerzett jogokat venne el az ukrán állam a kisebbségektől, amit nem lehet megtenni, és szembemegy mindenféle európai és NATO-alapelvvel és alapértékkel. Ez a két ország közti vita is azt demonstrálja az orosz médiában, hogy Európa nem egységes, esik szét.

Ukrajnában elég jól teljesít az orosz dezinformációs háború: csak az ukránok 52 százaléka hiszi el, hogy a fegyveres konfliktust az oroszok kezdték. A különböző orosz érvek felbukkantak amúgy a Brexit-kampányban is, ami jelzi, messze nem csak az oroszokat érintő kérdésről van szó.

És láthatjuk, hogy a magyar közéletben nem csak a médiamanipuláció technikai, rendszerszintű elemei jelennek meg, vagyis nem csak a kormány hatalmon maradását segítő gépezet, hanem a témák is, például az Európával kapcsolatos megszólalásokban átvesz a kormány motívumokat, szólamokat. Lázár Jánostól az Origót főszerkesztő Gábor Lászlóig sokan rettegtek már nyugati városokban, Szijjártó Péter sosem felejti el megemlíteni, mekkora károkat is okoztak az országnak az orosz szankciók, a narancsos forradalom és a migráció összekötésére pedig kiváló példa Soros György.

Ez persze nem feltétlenül jelenti, hogy az oroszok megbízásából történik mindez, de mindig van honnan tanulni, vannak követendő, és működni látszó példák a kormány szeme előtt. Más kérdés, hogy ha átvesszük ezt a retorikát, önkéntelenül is az orosz információs hadviselést segítjük, amelynek egy célja van, Európa gyengítése, megosztása, a tagállamok egymás ellen fordítása. Hiszen tény, hogy a Kreml különböző pártok támogatásával, mindig a helyi országokhoz igazítva kommunikációval igyekszik éket verni az EU-s tagállamok közé.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Kósa Lajos Demeter Márta nemzetbiztonsági felülvizsgálatát kezdeményezi

Kósa Lajos Demeter Márta nemzetbiztonsági felülvizsgálatát kezdeményezi

Árulkodó Microsoft-szabadalom: mégis csak lesz újra windowsos telefon? Ráadásul összehajtható?

Árulkodó Microsoft-szabadalom: mégis csak lesz újra windowsos telefon? Ráadásul összehajtható?

Baleset az Ajtósi Dürer soron

Baleset az Ajtósi Dürer soron

Megduplázódott a külföldre örökbe adott magyar gyerekek száma

Megduplázódott a külföldre örökbe adott magyar gyerekek száma

Szaúd-Arábia akarja kivizsgálni a követségen megölt újságíró ügyét

Szaúd-Arábia akarja kivizsgálni a követségen megölt újságíró ügyét

Feltűnt már, mennyire megugrott a 90 év fölöttiek száma?

Feltűnt már, mennyire megugrott a 90 év fölöttiek száma?