szerző:
hvg.hu

Rekordszámú, összesen 60 államtitkár dolgozik az új kormányban.

Rekordszámú államtitkárral kezdi új ciklusát Orbán Viktor miniszterelnök – derül ki a Blikk összesítéséből. Míg 2010-ben csak 42 államtitkára volt ugyanis a második Orbán-kormánynak, addig 2014-ben már 53-mal indult, most, a negyedik Orbán-kormány hivatalba lépését követően pedig már 60 államtitkárt neveztek ki. Emellett miniszterekből is több van, a 2010-es 9 helyett 13.

(A Miniszterelnökségből hiába vették külön a Miniszterelnöki Kormányirodát, a korábbi nyolc helyett így is tíz államtitkár dolgozik Gulyás Gergely alatt.) A Blikk cikkében ez nem fedi a valóságot, a 2014-2018 közötti kormányzati ciklus végén a Miniszterelnökségen a Miniszterelnökséget vezető miniszter közvetlen irányítása alatt 8 államtitkár dolgozott, állítja a Minizterelnöki Sajtóiroda. Részletek lenn.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumnál ugyan a 11 helyett most csak 9 államtitkár van, az új Innovációs és Technológiai Minisztériumnál Palkovics László miniszter nyolc államtitkárt irányíthat.

A legkevesebb államtitkár a belügyi és a honvédelmi tárcánál található: itt csak 3-3 van belőlük.

A Blikk hozzáteszi, az állami vezetők száma a ciklus előrehaladtával szinte folyamatosan növekszik, 2017-ben a harmadik Orbán-kormánynak így 57 államtitkára volt annak ellenére, hogy 2014-ben még csak 54.

A lap kereste a kormányzatot, hogy megtudja, mi az oka annak, hogy minden ciklusban egyre több államtitkárral kezdi meg a munkáját a kormány, de nem kaptak választ.

Cikkünk megjelenése után levelet kaptunk a Miniszterelnökségi Sajtóirodától, amit változtatás nélkül közlünk, ill. szemlénket is ennek szellemében javítottuk:

„A ma megjelent, "Soha ennyi államtitkára nem volt még Orbánnak se" című írásukban megfogalmazott állítás, amely szerint a Miniszterelnökség államtitkárainak száma az előző kormányzati ciklus végi 8 államtitkári létszámról 10 államtitkárra emelkedett, valótlan.

Ezzel szemben a valóság az, hogy a 2014-2018 közötti kormányzati ciklus végén a Miniszterelnökségen a Miniszterelnökséget vezető miniszter közvetlen irányítása alatt 8 államtitkár dolgozott.

Azon tárca nélküli miniszterek irányítása alatt, akiknek a Miniszterelnökség munkaszervezetet biztosított, az államtitkárok létszáma összesen  4 fő volt.

A 2018-ban induló kormányzati ciklusban a Miniszterelnökséget vezető miniszter közvetlen irányítása alá 6 államtitkár tartozik. A Miniszterelnökséghez tartozó tárca nélküli minisztereknél további 4 államtitkár kezdte meg a munkát, a Miniszterelnökséghez közvetlenül tartozó államtitkárok száma tehát 8 főről 6 főre csökkent.

Kérjük, hogy a szóban forgó írásuk állításait jelen levelünkben tartalmazott információk alapján javítani szíveskedjenek!”

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Az Alkotmánybírósághoz fordul a Párbeszéd, mert elvehetik a hajléktalanok holmijait

Az Alkotmánybírósághoz fordul a Párbeszéd, mert elvehetik a hajléktalanok holmijait

Ausztrália is elismerheti Jeruzsálemet Izrael fővárosának

Ausztrália is elismerheti Jeruzsálemet Izrael fővárosának

96 milliárdos felárral dolgoztak Mészárosék cégei

96 milliárdos felárral dolgoztak Mészárosék cégei

Ötven éve jelent meg a rocktörténet egyik legfontosabb albuma

Ötven éve jelent meg a rocktörténet egyik legfontosabb albuma

Valami történt a Wellhello-körül: többen távoztak a zenekarból

Valami történt a Wellhello-körül: többen távoztak a zenekarból

Ha ez tényleg működik, az áttörés: szén-dioxidból csinál áramot egy új akkumulátor

Ha ez tényleg működik, az áttörés: szén-dioxidból csinál áramot egy új akkumulátor