szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A holland Kereszténydemokrata Tömörülés az egyik legjelentősebb párt volt korábban Hollandiában, de 2010 óta jelentősen visszaesett. Mindenesetre egy újabb hang Európából, amely a Fidesz kizárását követeli a Néppártból.

„Orbán végzete” címmel ír a Politico nap hírleve arról, hogy a CDA, a holland konzervatívok, akik szintén a Néppárt tagjai, csakúgy mint a Fidesz, indítványt fogadtak el szombaton, hogy zárják ki a Fideszt. Megjegyzik, a Fidesz korábban a Néppárt értékes tagja volt, de letért erről az útról. A hollandok meghúzatnák a Néppárttal a vörös vonalat a Fidesz miatt. A Politico megjegyzi, Orbán végzete nem Soros György. Sokkal inkább az, ha egyre többen fordulnak vele szembe Európában.

Május közepén írtuk meg, hogy hosszú interjút készített Manfred Weber német politikussal, az Európai Néppárt frakcióvezetőjével Hollandia egyik legnagyobb napilapja, a De Volkskrant. Akkor Weber világosan üzent Orbánnak, ha nem tiszteli a közös értékeket, nincs helyen a Néppártban. A kerítéssel nincs baja, de a civilek vegzálásával igen. A Brüsszel csendes erejének nevezett Weber az interjúban arról beszélt, látja, hogy Orbán jelenlegi politikája azzal fenyeget, hogy átlépi a vörös vonalat.

A Politico hírlevelében szó esik még a szlovén választásokról is. Nyert Orbán embere, de aligha kerülhet kormányra a bevándorlásellenes erő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!