szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A szélsőjobb néppártosodása Németországban is vitatott folyamat. Most a történelem újraértelmezése váltott ki botrányt az AfD-ben.

Hitler és a nácik mindössze madárszar ezer év sikeres német történelmén

– mondta az Alternatíva Németországnak szombati ifjúsági találkozóján a párt elnöke, Alexander Gauland. A parlamenti képviselő az idézett mondat előtt elismerte ugyan a németek felelősségét a nemzetiszocializmus bűneiért és a háború pusztításáért, de lelkes tapsot a "madárszar" kapott a helyszínen.

A hétvége összes felháborodása után az AfD centrista platformja is felszólította Gaulandot, hogy kérjen elnézést. "Egy politikus ilyet nem követ el, ha legalább mininális tapintattal rendelkezik a történelmünk miatt érzett felelősségtudat területén" – írta a néppártos csoport az AfD-n belül. Attól tartanak, ezzel Gauland a szélsőjobb irányába nyitja tágra a párt kapuit.

A csoport elnézést kért elnökük, a "nácizmus elképesztő bagatelizálásaként értelmezett" kijelentéseiért a hitleri rémuralom áldozataitól. Azt szeretnék mély tisztelettel kérni, hogy Gauland is kérjen bocsánatot.

Gaulandnak egyelőre esze ágában sincsen visszavonni szavait, mert szerinte nem kicsinyítette a múlt bűneit.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Feltérképezték az állatvilág legnagyobb ismert genomját

Feltérképezték az állatvilág legnagyobb ismert genomját

A gazdaságvédelemre szánt pénzeknek legfeljebb a negyede mehetett válságkezelésre

A gazdaságvédelemre szánt pénzeknek legfeljebb a negyede mehetett válságkezelésre

Pataky Attilának és Mészáros Lőrincnek is jutott a Szerencsejáték millióiból

Pataky Attilának és Mészáros Lőrincnek is jutott a Szerencsejáték millióiból