szerző:
hvg.hu

És erre pont a Fidesz-közeli Alapjogokért Központ bukkant rá.

Két közleményt is betárazott az Amnesty International arra az esetre, ha az Alkotmánybíróság dönt a civiltörvényről. A testület végül nem döntött, kiderült, inkább megvárja, mit mond az Európai Bíróság.

Az Amnesty május végén megírt, de nem publikált közleményei mégsem maradtak titokban: az Alapjogokért Központ ugyanis megtalálta azokat és nyilvánosságra is hozta a Facebook-oldalán.

Nem meglepő, az Amnesty "rossz előjelnek" tartotta volna, ha az Alkotmánybíróság nem semmisíti meg a törvényt, illetve ünneplésre okot adónak, ha igen.

Megkeresésünkre az Alapjogokért Központ igazgatója, Szánthó Miklós azt írta, egy Google-keresés dobta ki egymás alatt a két közleményt, azokra kattintott rá. (Kulcsszavakkal keresve az első két találatként ezt adta ki a kereső kedd késő délután is.)

Szánthóban felmerült a kérdés, nem roppant kínos-e az Amnesty számára, hogy egy még meg sem született döntésről előre prejudikálva készítenek be sajtóközleményeket, kétféle módon is megelőlegezve a döntés tartalmát.

Az Amnesty médiáért felelős munkatársa, Demeter Áron azt mondta, nem prejudikáltak a két közleménnyel, egyszerűen előre dolgoztak, a várható döntésekre reagáltak. A két nem publikált – vagyis draftban lévő – közlemény az ő IT-rendszerük hibája miatt került ki, ezt már a szakemberek vizsgálják. Sajnálja, hogy kikerült és azt is, hogy rossz a rendszer. Minden más közleményük eleve publikus.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!