szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Gulyás Gergely miniszter a kormányinfón arról beszélt, hamarosan benyújtják a jövő évi költségvetést, az általános tartalékot jelentősen emelik. A tárcák leadták az igényeket. A nyugdíjasok foglalkoztatása is erősödik.

1 2 3
Sorrend megfordítása

A kormányinfó véget ért

Jövő héten folytathatják.

Orbán év végén költözhet

A miniszterelnök nem költözik sehova, hogy ugyanott lakik, ahol eddig, a hivatala hagyja el az Országgyűlést – pontosít Gulyás. Szerinte ez helyes. A Karmelita kolostor az év végére lesz olyan állapotban, hogy a miniszterelnök beköltözik.

Miniszteri biztost nevezett ki, hogy az építkezésért felelős cégeket koordinálja. 350 milliót az utolsó szakaszban a beruházás befejezésére bocsátottak. Utolsó szakaszban van a felújítás.

A beruházás befejezése után számolnak el, mennyit költöttek. A Várba költözés az adófizetőknek semmibe nem kerül, mert értékes ingatlanokat hagy el a kormány. Az értékesítésükből több bevétel lesz, mint amennyibe a Vár rekonstrukciója kerül.

Fodor Gergely lett a miniszteri biztos, aki a beruházás utolsó szakaszának összehangolásáért felel.

Ilyen eredménnyel elhallgatják a sértéseket is

Szigorúbb fellépést sürget egy újságíró a politikusok családtagjait sértegető újságírókkal, politikusokkal szemben. Gulyás szerint jó lenne, ha a politikai kultúra fejlődne, hogy a politikusról megfogalmazott véleményt ne terjesszék ki a hozzátartozójára.

Kérdés, hol a véleménynyilvánítás határa. Mond egy példát: kommunista és náci diktatúra dicsőítését tiltják, az szólásszabadság korlátozás, de egyetértés van abban, hogy ez indokolt.

Itt is konszenzusra kellene jutnia a politikai elitnek. Gulyás megismétli: a sértegetés nem vehet sehova, ez látszik az ellenzék választási eredményében. Ha ez az ára, elviselik – viccelődik ismét Gulyás.

Lázárosodik

Hulladékszállítás számlázásával gondok vannak, ezzel mi lesz – jön a következő kérdés. Bárfai-Mager Andrea portfóliójába tartozik ez is, minden céget felmérnek. Nem baj, ha a közműcégekből osztalékot vesznek ki, azok a költségvetésbe folynak be – teszi hozzá.

Kezd lázárosodni: megenged egy poént a HírTV-vel szemben, amely arra panaszkodik, emmis sajtótájékoztatóra nem hívják meg őket. "Tapasztalataim szerint meghívás nélkül is szoktak jönni."

Sokan panaszkodnak, hogy túl meleg van az óvodákban, iskolákban. Gulyás erre azt mondja, komoly óvodalétesítési és -felújítási program van, azonban arról vita van, hogy a 3-6 éves gyerekeknek jót tesz-e a légkondi.

Nem csak bírálatot kapnak

A Fidesz részéről nincs napirenden a Néppártból való kizárás – mondja Gulyás. Kritikák ugyan vannak, de dicséretek is. Megismétli, a Fidesz a legeredményesebb. Volt már jobb állapotban a Néppárt, amely most relatíve bajban van.

Kifarol a Dúró-kérdés alól

Megkérdezték, számít-e arra, hogy a Jobbikból kivált képviselő később a kormány munkáját támogatja-e később, mire általánosságban kezdett beszélni arról, hogy bízik benne, bizonyos kérdéseket támogat majd az ellenzék.

A Házszabály elég szigorú az alpári stílus ellen, szerinte a választók ítélet hirdettek április 8-án. Szeretének érdemi vitát, de ha így marad, nekik megfelel 2022-ben is ez a választási eredmény.

Gulyás morális alapokról is beszél

Arra, hogy az Amnesty a legális migrációs útvonalak számát növelnék, Gulyás filozófiai vitáról kezdett beszélni: a menedékjog nem univerzális jog, az első biztonságos államban illeti meg, amíg fennáll a fenyegetettség. Morális alapon megkérdőjelezhető más megközelítés. Nyugat-Európában próbálják kiválasztani a jól képzett menedékkérőket, Gulyás szerint ez később a származási országban bajt okoz, nem lehet ugyanis majd újjáépíteni szakemberek nélkül.

A bírói függetlenséget védeni kell – reagált arra, hogy Hende Csaba szerint civil szervezetek próbáltak bírókat befolyásolni.

Miért miniszter még Balog?

Mert ez a megszólítás jár még neki – magyarázza Gulyás. Illem szempontjából is betartja a magyar törvényeket, amely szerint aki egyszer miniszter volt, annak jár a megszólítás.

Hol lehet tüntetni?

Egy szocialista szerint nagyjából Ópusztaszeren lehet majd demonstrálni, ha elfogadják az Alaptörvény-módosítást. Szerinte igaza van Kövérnek az ellenzék szellemi színvonalára tett megjegyzésével. Gulyás szerint szó sincs arról, hogy ne lehetne hivatal előtt tüntetni, ha ott van magánlakás.

Ha valaki ellen tüntetni akarnak, ne az illető lakása elé menjenek, hanem a hivatal elé, ez a módosítás célja. Gyurcsány Ferenc háza előtt sem lehet tüntetni, nem csak Orbán háza előtt – érvel Gulyás. Azt Gyurcsány is kifogásolta, hogy a háza előtt tüntettek. Ha nem akarnának folyamatosan vitázni, ebben egyet is lehetne érteni – teszi hozzá.

1 2 3

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!