szerző:
hvg.hu

Komoly átalakításokba fogott az államtitkárságon és a háttérintézményekben az új miniszter.

Alig van olyan középvezető az egészségügyi vezetésben, akit Kásler Miklós új emberi erőforrás miniszter még nem állított föl – írja a Népszava. A lap úgy tudja, az egészségügyért felelős államtitkárságon nem csak a távozó Ónodi-Szűcs Zoltán (utódja Nagy Anikó, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet volt vezetője) közvetlen munkatársait cserélik új emberekre, hanem a kizárólag szakmai feladatra szerződött helyettes államtitkárokat is, és csaknem valamennyi háttérintézmény vezetőjét is elküldték.

Az Emmi a lap kérdéseire csak annyit válaszolt, hogy "zajlik a kormányzati struktúra átalakítása". "Az Emmi statútumának megváltozása miatt feladatok, felelősségi körök, azok humánerőforrás-igénye, illetve személyi állománya is módosulni fog, melyről a tárca – a megfelelő időben – tájékoztatni fogja a média képviselőit" – közölték.

A Népszava egyes forrásai szerint viszont vagy arról lehet szó, hogy Lázár Jánoshoz és Kósa Lajoshoz köthető emberektől próbálják megtisztítani az apparátust, vagy arról, hogy Kásler tiszta lappal akar indulni. Az új miniszter a tárca ilyen irányú átalakítására a miniszterelnöktől szabad kezet kapott.

A lap úgy tudja, új struktúrában fog működni az egészségügy irányítása: létrejön egy általános helyettes-államtitkárság, Nagy Szilárd fül-orr-gégész, Zombor Gábor egykori kabinetfőnöke vezetésével, ahová több terület tartozik majd, emellett pedig lesz egy projektekért, valamint egy finanszírozásért felelős helyettes-államtitkárság is.

Elképzelések szerint megszűnik Szentes Tamás, az Országos Tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes-államtitkár posztja, és ismét önálló háttérintézményként működik majd az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH), amit újra független országos tisztifőorvos irányíthat. A posztra a miniszter Kovács Attilát, az ÁNTSZ egykori népegészségügyi programokért felelős helyettes vezetőjét jelölte. A tervezett változásokhoz viszont szükség van jogszabály-módosításokra is, hiszen az előző ciklusban éppen Lázár János számolta fel az egészségügy néhány fontos háttérintézményét.

Távoznia kell az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatójának, Pozsgai Csillának, valamint az Országos Vérellátó Szolgálat vezetőjének, Dexler Donátnak is, de a lap szerint az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, Csató Gábor egyelőre marad a helyén. Még az is bizonytalan, hogy az új egészségügyi kormányzat belevág-e a választások miatt csak ideiglenesen meghosszabbított mandátumú kórházi főigazgatók cseréjébe.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Háromezer embert küldenek el a központi közigazgatásból

Háromezer embert küldenek el a központi közigazgatásból

„Nem jó, ha valaki a gyereke véleménye ellenében dönt az iskoláról”

„Nem jó, ha valaki a gyereke véleménye ellenében dönt az iskoláról”

Pizzagitár pepperonival

Pizzagitár pepperonival

A bankokat komoly felelősség terheli; de hol marad a forradalom? – interjú Dobó Mátyással

A bankokat komoly felelősség terheli; de hol marad a forradalom? – interjú Dobó Mátyással

1000 hajóbalesetből 700-at ember okoz: az Intel és a Rolls-Royce kitalálta a megoldást

1000 hajóbalesetből 700-at ember okoz: az Intel és a Rolls-Royce kitalálta a megoldást

Ez biztos csak vicc: felfestett földutat fotózott valaki Zalában

Ez biztos csak vicc: felfestett földutat fotózott valaki Zalában