szerző:
hvg.hu

Egy skizofrén, pszichiátriai beteggel szemben intézkedtek a rendőrök, az elöljárók és az ügyészség szerint arányosan jártak el, a nőt képviselő ügyvéd szerint viszont nem.

Hivatalból vizsgálja az ügyészség azt a rendőri intézkedést, amely alatt eltört egy nő karja. A skizofréniában szenvedő nőhöz az anyja hívta ki a mentőket és rendőröket tavaly nyáron, mert régóta nem szedte gyógyszereit, és aggódott miatta.

Az akciót a nő egyik ismerőse rejtett kamerával rögzítette – nem a hatóságokat akarta ellenőrizni, a nőről régóta forgatott filmet –, így az események nagy része nyomon követhető. Nem minden, mert a felvételt készítő férfi többször állt takarásban. A nő ugyanis dühös volt azokra az ismerőseire, akik mentőt hívtak hozzá vagy a pszichiátriára vitették.

A felvétel az RTL Klub Házon kívül című műsorában jelent meg.

 

A nő nem nyitott ajtót a rendőröknek, akik emiatt felfeszítették az ajtót. A nő a fürdőkádban volt, és kérdőre vonta a rendőröket és mentősöket, mit keresnek a lakásban. Felszólították, hogy jöjjön ki a kádból, erre nem volt hajlandó magától, így bementek érte. Meg akarták bilincselni a kezét, de nem jártak sikerrel.

Az, hogy mi történt a fürdőszobában, nem látszik a felvételen, az viszont igen, hogy a nőt átkísérik a kisszobába, ami közben elkezd kiabálni, hogy eltörték a karját, majd az ágyra fektetik és a hátára térdelnek. Elsőre az egyik mentős azt írta a jelentésbe, hogy a nő a fürdőkádból kilépve csúszott meg, ettől tört el a karja, a felvétel viszont nem ezt igazolta. Más vallomásokban az szerepel, a nő karja akkor tört el, mikor kísérték át a kisszobába, az egyik rendőr nem fért be az ajtón, de még tartotta a nő karját, ekkor hallatszott reccsenés is. Pár másodperccel később elengedte, de már késő volt, a nőnek spirál törése keletkezett, a bal karjának kicsavarása miatt. A mentős a vallomásában ugyanezt a verziót adta már elő, azzal védekezett, hogy a sietségben rosszul töltötte ki a papírokat.

A rendőri intézkedést az ügyészség vizsgálta, ugyan tényszerűen megállapították, hogy a nő karja az intézkedés közben tört el, de úgy látták, a rendőrök nem akarták bántalmazni a nőt, szakszerűen jártak el, az eljárást megszüntették. Gondatlanság sem merült fel szerintük, épp azért, mert a nő karját tartó rendőr, amint észlelte, hogy nem fér be az ajtón, elengedte azt.

A nőt először a Péterfybe vitték, ahol végül nem egyezett bele a műtétbe, végül a pszichiátriára szállították. A nőt képviselő Magyar Helsinki Bizottság vitatja, hogy a rendőrök szakszerűen és arányosan jártak volna el, ezért panaszt nyújtottak be a Legfőbb Ügyészséghez.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!