szerző:
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A Jobbik három képviselője a kormány alaptörvénymódosításában szeretné végleg megszüntetni a letelepedési kötvényeket, de indítványuk elfogadására nincs esély.

Gyöngyösi Márton frakcióvezető, Mirkóczki Ádám és Z.Kárpát Dániel a javaslatnak ezt a mondatát: „Idegen állampolgár … Magyarország területén a magyar hatóságok által egyedileg elbírált kérelme alapján élhet.”, így egészítené ki: az ilyen kérelmen „alapuló jog anyagi ellenszolgáltatásért nem szerezhető”.

Indoklásuk a 2016. októberi népszavazásra hivatkozik, nem téve hozzá, hogy az az alacsony részvétel miatt érvénytelen volt: „a magyar állampolgárok a népszavazáson a betelepítés minden formáját elutasították, így azt is, hogy a letelepedés jogát valaki pénzért (akár a Magyar Állam számára ideiglenesen, kölcsönként biztosítottan) vásárolhassa meg”.

A téma a jövő heti plenáris ülésen még nem szerepel, mert előbb a részletes vitának kell lezajlania, de biztosra vehető, hogy a jobbikos javaslatot már az igazságügyi, illetve a törvényalkotási bizottságban elveti a kormánypárti többség. A 2013 és 2017 között működött, azóta elvben felfüggesztett – de egyes külföldi hirdetésekben még mindig felbukkanó – rendszer jóvoltából az egymással nem mindig egyező hivatalos adatok szerint mintegy 6500 fő érkezhetett az országba. (Családtagokkal együtt csaknem 20 000.) Nekik családonként 300 ezer euró értékben kellett magyar állampapírt venniük, cserébe lakhatnak Magyarországon, mozoghatnak az Európai Unióban, és a kötvény lejártával értelemszerűen hozammal együtt vissza is kapják majd a kölcsönadott pénzt.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Zseniális fotóval emlékezett Maradonára a Queen gitárosa

Zseniális fotóval emlékezett Maradonára a Queen gitárosa

Szlávik: Sokan nem kérnek majd oltást, de 90 százalékos hatékonyság mellett ez is beleférhet

Szlávik: Sokan nem kérnek majd oltást, de 90 százalékos hatékonyság mellett ez is beleférhet

Bevándorlási reformot és Trump egyes rendeleteinek eltörlését ígéri Joe Biden elnöksége első száz napjában

Bevándorlási reformot és Trump egyes rendeleteinek eltörlését ígéri Joe Biden elnöksége első száz napjában