szerző:
hvg.hu

Valaki nem mond igazat.

A 24.hu a birtokába jutott dokumentumok alapján azt írja, az elvileg a Semjén Zsolt skandináviai vadászatait finanszírozó Farkas József állítása szerint magánszemélyként fizette a túrákat, ám a lapnál lévő levél szerint mégis a családi cég állhatta a költségeket. Az szinte biztosnak tűnik, hogy nem indul vagyonnyilatkozati eljárás Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes ellen. Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország (TI) jogi vezetője többször is ezzel a kéréssel fordult az Országgyűlés mentelmi bizottságához, de Hargitai János bizottsági elnök többször is elutasította ezt.

Pedig Ligeti arra is rámutatott, hogy egyáltalán nem biztos, hogy magánszemélyként állta az utakat Farkas József, jelezte, hogy az ügyben a Központi Nyomozó Főügyészség nyomozást elutasító határozatában az állt, hogy egy luxemburgi székhelyű gazdálkodó szervezet finanszírozta az utakat.

Erre a levélre nem érkezett válasz a mentelmi bizottság elnökétől, inkább saját pártja elnökének, Semjén Zsoltnak írt levelet. A KDNP első embere azt írta, több tisztséget is betölt úgy magyar, mint nemzetközi vadászati szervezetekben, ezért sokszor vett részt magánszemély meghívására vadászatokon. Mint írta, ezeknek nincs köze az állami, illetve képviselői tisztségéhez, ezért képviselői minőségben ilyen ajándékot nem kapott.

Leírta azt is, hogy a választási kampány során a sajtóban megjelent tudósítások után Farkas József vadászismerősénél rákérdezett a svédországi vadászatok költségeinek rendezési módjára. Farkas válaszában azt írta Semjénnek, hogy „a svédországi vadászat költségeit saját pénzemből utaltam át a vadászatszervező svédországi magánbanki számlájára. A Farkas család 100 százalékos tulajdonában álló Life Tree Holding s.a.r.l. egy keretszerződés szerint nyújt kölcsönt nekem, mint magánszemélynek, melyet köteles vagyok visszafizetni, de saját célra használhatom fel. A baráti vadászat költségeit is részben ebből a kölcsönből finanszíroztam.”

Tehát Farkas is azt állította, írja a lap, hogy magánszemélyként fizetett a rénszarvasvadászatok után, minden szabályosan történt. Ugyanakkor Farkas fontosnak tartotta megjegyezni, hogy családi cége, a Life Tree Holding s.a.r.l., adott neki kölcsönt, ami nem mellékesen egy Luxemburgban bejegyzett gazdasági társaság.

A 24.hu megjegyzi: az, hogy Farkas József azt állította, hogy magánszemélyként állta a költségeket, azért érdekes, mert a portál birtokába került egy levél, ami ellentmond az üzletember szavainak. A levelet egy ügyvéd írta a már említett luxemburgi Life Tree Holding s.a.r.l. képviseletében a svédországi vadászatok szervezőinek. Ebben a jogász azt írta, hogy megbízói az elmúlt évek során több alkalommal is részt vettek a svédországi vadásztúrákon, amit a címzettek szerveztek. A cég könyvelésének felülvizsgálatakor azonban arra a „szerencsétlen körülményre” derült fény, hogy a szolgáltatásokról nem kaptak költségelszámolásra alkalmas számviteli bizonylatokat, számlákat.

Ezért kérik, hogy a „bizonyára kiállított, de át nem adott számlákat” az elmúlt 5 évre visszamenőleg küldjék meg irodája címére. Az ügyvéd azt is hozzátette, hogy amennyiben kérésének nem tesznek eleget, akkor megbízói kénytelenek lesznek felhívni a svéd adózási szervek figyelmét a sajnálatos eljárásukra.

A levél felveti a kérdést, hogy ha Farkas József magánszemélyként kölcsönből fizette a vadásztúrákat, akkor családi cége miért követel számlákat az utakról 5 évre visszamenőleg. Ez abban az esetben lenne észszerű, ha a cég fizette volna a költségeket, amiket számlákkal kell lefednie. Farkas viszont egyértelműen azt állította, hogy ő fizetett és nem a Life Tree Holding s.a.r.l. Tehát ez alapján vagy Farkas, vagy családi cégének jogi képviselője nem mondott igazat.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A poloska a kórházakban már veszélyforrás, nem csak kellemetlen élmény

A poloska a kórházakban már veszélyforrás, nem csak kellemetlen élmény

Egy magyar szó, ami világhódítóvá vált: fókuszban a kocsi

Egy magyar szó, ami világhódítóvá vált: fókuszban a kocsi

Durván megdrágulhat az orvosi ellátás azoknak, akiknek nincs társadalombiztosításuk

Durván megdrágulhat az orvosi ellátás azoknak, akiknek nincs társadalombiztosításuk

Önsorsrontó keretek - Bajnai Gordon 7 pontos elemzése a gazdaságról

Önsorsrontó keretek - Bajnai Gordon 7 pontos elemzése a gazdaságról

Úgy tűnik a multik is rájönnek végre, mennyire fontos a kipihent alkalmazott

Úgy tűnik a multik is rájönnek végre, mennyire fontos a kipihent alkalmazott

L. Simon László: Több pénzt kaphatnak a színházak, ha megszűnik a kultúrtao

L. Simon László: Több pénzt kaphatnak a színházak, ha megszűnik a kultúrtao