szerző:
hvg.hu

Gianni Buquicchio, a bizottság elnöke azt kérte a vele Strasbourgban tárgyaló Szijjártó Pétertől, hogy várják meg a testület ezzel kapcsolatos véleményét vagy legalább vegyék figyelembe ajánlásaikat.

Strasbourgban egyeztetett hétfőn Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Velencei Bizottság elnökével. Gianni Buquicchio a megbeszélésen kérte, hogy a magyar Országgyűlés ne szavazza meg a Stop Sorosként emlegetett törvényt, amíg nem hozzák nyilvánosságra a testület állásfoglalását az ügyben, a tervek szerint jövő pénteken, vagy legalább vegyék figyelembe a testület ajánlásait, amelyeket tervezetként már elküldtek az illetékes hatóságoknak – derül ki a Velencei Bizottság oldalán közzétett rövid közleményből.

Tordai Csaba ügyvéd, alkotmányjogász korábban azt mondta, "visszavonulót fújt a kormány, épp azt a két súlyos elemet húzta ki a Stop Soros törvényjavaslatból, amely a Velencei Bizottság vizsgálatának fókuszában állt, így nem lennék meglepve, ha azt okafogyottként zárná le a testület".

Tordai szerint aggályos pontok így is maradtak a tervezetben, de azok Orbán belpolitikai keménykedéséhez kellenek inkább.

Közben megkerestük a külügy, a belügy és a kormány szóvivőit is, hogy elhalasztják-e a szerdai szavazást. Amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!