szerző:
hvg.hu

Okafogyottá vált a Velencei Bizottság vizsgálata Stop Soros-ügyben, miután a két, ordítóan aggályos rész kikerült a javaslatból – mondja Tordai Csaba ügyvéd, alkotmányjogász, korábbi államtitkár. Aggályos pontok így is maradtak a tervezetben, de azok Orbán belpolitikai keménykedéséhez kellenek inkább.

"Visszavonulót fújt a kormány, épp azt a két súlyos elemet húzta ki a Stop Soros törvényjavaslatból, amely a Velencei Bizottság vizsgálatának fókuszában állt, így nem lennék meglepve, ha azt okafogyottként zárná le a testület"

– mondta Tordai Csaba ügyvéd, alkotmányjogász.

Az új tervezetben ugyanis már nem kötik belügyminiszteri engedélyhez a migrációval foglalkozó civil szervezetek működését, és a 25 százalékos támogatás elvonás sem szerepel benne. Ezeket az elemeket a korábbi gyakorlat alapján minden bizonnyal erősen kritizálta volna a Velencei Bizottság. A testület az eredeti Stop Soros törvénycsomagot kezdte vizsgálni, Orbán viszont szigorú figyelmeztetést kapott Angela Merkel pártjától: ha nem várja meg a törvény elfogadásával a Velencei Bizottság ajánlásait és nem fogadja meg azokat, repül az Európai Néppártból.

Tordai azt mondta, a civil szervezetek működésének belügyminiszteri engedélyhez kötését csak az államszocializmusban lehet elképzelni, ahogy egy jogállamban nem vonható el az NGO-k jogszerű bevételének negyede sem.

Bár a Velencei Bizottság elvben még vizsgálhatja az új tervezetet is, de

abban szimplán jogi szakmai szemmel nézve nincs olyan, ami a testület előzetes vizsgálatát indokolna

– tette hozzá Tordai.

A javaslatban vannak aggályos elemek: például az, hogy bírói döntés nélkül, pusztán a jogellenes bevándorlás segítésének gyanúja miatt is automatikusan kitilthatnak bárkit a határsávból. Ezeket a lehetséges jogsérelmeket azonban a hazai, vagy végső esetben a strasbourgi jogorvoslati rendszer kezelni tudja. Ilyen jellegű, a legrosszabb forgatókönyv esetén bekövetkező sérelmekkel a Velencei Bizottság ritkán foglalkozik.

„Ami ordítóan és látványosan szembement az Európa Tanács értékrendjével, azokat a pontokat kihúzták. A javaslat olyan fajta tömeges, előre látható, és normál rendben el nem hárítható jogsértéseket nem okoz, mint a korábbi verzió.”

Tordai egyébként meglepődne, ha menekültügyben eljáró ügyvédek, civil szervezetek munkatársai ellen büntetőeljárások indulnának. Egyrészt a kormány megítélésének sem használna, ha kedves arcú fiatal ügyvédeket vinnének el bilincsben, másrészt ezek az ügyek valószínűleg a magyar bíróságok előtt, de legkésőbb Strasbourgban szerinte nyerhetőek is.

„Lehet, hogy lesz olyan ügyész, aki vádat emel mindenki ellen, aki a Szerbián át érkező menekülteknek jogi segítséget nyújt, de még a mostani törvényjavaslat is kifejezetten lehetővé teszi, hogy bármelyik menedékkérő hivatkozzon arra, hogy ha Szerbia általában biztonságos harmadik országnak is minősül, számára valamiért mégsem biztosított az üldöztetés elől védelmet. Az pedig fogalmilag nem lehet bűncselekmény, ha olyan dologban kap jogi segítséget egy menekülő, amire jogszabály kifejezetten lehetőséget ad.”

Tordai azt mondja, a mostani javaslat egy arcmentés a kormány számára, egy ilyen kampány után nem tehet úgy, mintha első szóra becsicskulna a CDU akarata előtt, belpolitikai okokból azt kell mutatnia, hogy kemény. Ezért maradtak a javaslatban az első ránézésre kemény, aggályos passzusok, de ha azt alkalmazzák is a jogvédőkkel szemben, azon csak veszít a kormány.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Dercsényi Dávid Itthon

Hiába utálja Orbán, Soros terve nem is annyira Orbán-ellenes

Válságban van az Európai Unió, az összeomlás szélén áll, a kötelező kvóták értelmetlenek, az EU-nak meg kell védenie határait – mindezeket nem valamelyik populista politikus, esetleg Putyiyn mondta, hanem az első számú közellenség, az amerikai áfium, Soros György.

hvg.hu Itthon

Helsinki a Stop Sorosról: Ez mindennel ellentétes, amit jogállamnak vagy európai értéknek nevezünk

A javaslatot, ha elfogadják, tényleg önálló büntetőjogi tényállás lehet a jogellenes bevándorlás szervezése. A törvény azt is kimondaná, hogy elfogadhatatlan a menedékkérelme annak, aki olyan országon keresztül érkezett Magyarországra, ahol már nincs kitéve üldözésnek vagy "ha abban az országban, amin keresztül Magyarországra érkezett, a megfelelő szintű védelem biztosított".

Az Apple figyelmezteti a rendőröket: szó szerint rá se nézzenek az iPhone-okra

Az Apple figyelmezteti a rendőröket: szó szerint rá se nézzenek az iPhone-okra

Nyomoz a rendőrség Székely László betegének halála miatt

Nyomoz a rendőrség Székely László betegének halála miatt

Magyarország megvétózza a lengyelek elleni EU-s eljárást

Magyarország megvétózza a lengyelek elleni EU-s eljárást

Végleg bezár a Heineken martfűi gyára

Végleg bezár a Heineken martfűi gyára

Athéni antifasiszták vernek meg egy magyar szurkolót egy netre feltett videón

Athéni antifasiszták vernek meg egy magyar szurkolót egy netre feltett videón

Matolcsy megmutatta a nemzet aranyát

Matolcsy megmutatta a nemzet aranyát