szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hiába állt be a teljes ellenzék Miskolcon a júliusi időközi választáson induló, humorista Erdei Sándor mögé, a semmiből felbukkant névrokona jelentős mennyiségű voksot vihet el tőle a választók összezavarásával. A zavarkeltő jelölt kormánypárti kötődését egyelőre nem sikerült tetten érni, de vajon miért nem akar mondani semmit magáról valaki, aki (elvileg) a szavazók támogatására számít? A Jobbik törvénymódosítással buktatná le a névazonossággal trükköző kormánypártokat.

Továbbra sem hajlandó semmit elárulni a terveiről, illetve indulása hátteréről a nyékládházi Erdei Sándor, aki múlt héten a semmiből bukkant fel a július 15-i miskolci időközi önkormányzati választás indulójaként. Pontosan ott, ahol már hetekkel korábban kiderült, hogy a teljes ellenzék hódmezővásárhelyi mintára egyetlen jelölt: a korábban Rokker Zsolttiként ismertté vált Erdei Sándor humorista mögé áll be. (Miskolc 12. számú önkormányzati körzetében azért kell választást tartani, mert a fideszes Hubay Györgyöt április 8-án parlamenti képviselővé választották.)

©

Bár bizonyíték (egyelőre) nincs rá, hogy a Fidesz állna az „újabb” Erdei Sándor indítása mögött, a választók megzavarására alkalmas névazonosság egyértelműen a kormánypártok érdeke, hiszen az összes pártot maga mögött tudó miskolci humoristának jó esélye lehet(ne) a Fidesz jelöltjével, Nagy Ákossal szemben.

A másodikként regisztrált Erdei Sándor valódi jelöltségét megkérdőjelezi az is, hogy semmit nem hajlandó mondani sem a terveiről, sem a motivációjáról: nem áll szóba sem riválisával (pedig Erdei „Rokker Zsoltti” Sándor információink szerint megkereste, hogy üljenek le beszélni egymással), sem a sajtóval: a telefonját nem veszi fel, és külön közleményt adott ki múlt héten, hogy szálljanak le róla az újságírók.

©

A férfi – akiről egyelőre annyit sikerült kiderítenünk, hogy Nyékládházán él és Tiszaújvárosban dolgozik - nem volt készségesebb személyesen sem: pénteken nyékládházi otthonánál kerestük fel, de egyetlen kérdésre sem volt hajlandó válaszolni, minden felvetésünkre azt mondta: a múlt héten kiadott közleményében minden benne volt, amit el akart mondani.

Nem ér a nevem!

A két Erdei Sándort pillanatnyilag csak születési évszámuk szerint lehet megkülönböztetni, az ellenzéki pártok által támogatott humorista így már plakátjain, szóróanyagain is „Erdei Sándor 1976”-ként szerepelteti magát. A másik, 1983-ban született Erdei Sándor taktikáját nem ismerni, hiszen a körzetben senki nem találkozott még a plakátjaival, szóróanyagaival, az indulásához szükséges ajánlásairól sem tudni, hogy ön-népszerűsítés híján hogyan szedte össze.

©

A szabály, hogy az azonos nevű jelölteket a születési évszámukkal (vagy, ha az is azonos, lakcímükkel) különböztessék meg, csak a választási eljárási törvény 2013-as kormánypárti módosítása óta érvényes, a törvény korábbi változata megkülönböztetésként a bece/ragadványnevek használatát is lehetővé tette.

A Jobbik információink szerint most visszahozná ezt a gyakorlatot: az ellenzéki párt olyan módosító javaslatot készül benyújtani, amely újra lehetővé tenné a ragadványnevek használatát. Ha most is így lenne, az feladta volna a leckét a pusztán zavarkeltéséként induló azonos nevű jelölteknek, hiszen Erdei Sándor Rokker Zsolttiból aligha sikerülne előásni még egyet.  

 Jakab Péter, a Jobbik szóvivője a hvg.hu-nak azzal indokolta a lex-Erdei Sándor benyújtását, hogy véget vessenek „a legális választási csalás” gyakorlatának. (Az ellenzéki támogatással induló Erdei Sándor ügyvédje korábban joggal való visszaélésnek nevezte az azonos nevű jelölt elindítását). A párt szerint ugyanis feltételezhető, hogy a Fidesz a jövő évi önkormányzati választáson is előszeretettel él majd a „névrokonok” indításának gyakorlatával az esélyes ellenzéki jelöltek gyengítésére

 „Ha a Fidesz támogatja a Jobbik javaslatát, akkor hihető, hogy tiszták a szándékai, de ha nem, akkor egyértelmű, hogy a mostani kamu Erdei Sándor mögött is ők állnak”

– érvelt a hvg.hu-nak a Jobbik szóvivője.  

A fideszes Hubay György, akinek önkormányzati helyéért zajlik majd a miskolci voksolás a hvg.hu-nak hétfőn azt állította, semmit nem tud a másoddiként regisztrált Erdei Sándorról és a másik, Rokker Zsolttiéra hajazó nevű jelöltről, Molnár Zsoltról sem. Állítása szerint csak a sajtóból hallott róla, hogy hasonló nevű jelöltek indul a körzetéért.

„ Miskolc egy százhatvanezres város, gondolja, hogy mindenkit ismerek?

 kérdezett vissza a képviselő, azt tanácsolva egyúttal, hogyha érdekelnek a homályból felbukkant „névrokonok" indulásának motivációi, akkor kérdezzük meg tőle.  

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Csillagporos emlékek, bűnök és vétkek Woody Allen új önéletrajzában

Csillagporos emlékek, bűnök és vétkek Woody Allen új önéletrajzában

Lassan szó szerint ingyen lesz az áram, soha nem volt még ennyire olcsó a napenergia

Lassan szó szerint ingyen lesz az áram, soha nem volt még ennyire olcsó a napenergia

Három európai ország szállt be Trump abortuszellenes kampányába, Magyarország mellett a lengyelek és Lukasenka

Három európai ország szállt be Trump abortuszellenes kampányába, Magyarország mellett a lengyelek és Lukasenka