szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az Amnesty International Magyarország szerint ezek a törvénymódosítások ártanak a magyar embereknek és Magyarországnak.

Az Országgyűlés szerdán elfogadta azt a törvényjavaslat-csomagot, amely kriminalizálja a menekülteknek, menedékkérőknek és migránsoknak nyújtott jogszerű tevékenységeket. Egy másik törvényjavaslat-csomagban az Országgyűlés hetedik alkalommal módosította az Alaptörvényt, és ezzel megtiltja az idegen népesség Magyarországra történő betelepítését, korlátozza a békés gyülekezéshez való jogot, meggyengíti az igazságszolgáltatás függetlenségét, kriminalizálja a hajléktalanságot és előírja a magyar hatóságoknak a keresztény értékek és az alkotmányos önazonosság védelmének kötelességét.

Az Amnesty International Magyarország szerint ezek a törvénymódosítások ártanak a magyar embereknek és Magyarországnak, mert Európában példátlan, hogy ilyen súlyosan korlátozzák az emberi jogok érvényesülését. Hiába hirdeti a kormány, hogy a magyarok védelme a törvénymódosítások célja, valójában a legalapvetőbb szabadságjogaink módszeres felszámolása zajlik. A törvénymódosítások között van a kritikus civileket üldöző, Stop Soros néven megismert javaslat új verziója, amely bünteti azokat, akik segítik menekülő embertársainkat.

„Kegyetlen, hogy a menedékkérőknek és menekülteknek segítőket börtönbe juttató törvényjavaslat-csomagot pont ma, a Menekültek Világnapján fogadta el az Országgyűlés” – mondta Iván Júlia, az Amnesty International Magyarország igazgatója.

Az, hogy tisztességes és kiváló munkát végző segítőket és szakembereket büntetnek, rettenetes támadás mindenki ellen, aki az emberséget a politikai haszonnál fontosabb és maradandóbb értéknek tartja életében és munkájában. Sokszor mondtuk már, de a mai mindenképpen egy új mélypont Magyarország történetében, és egy újabb dolog, ami ellen minden lehetséges eszközzel küzdeni fogunk. Mi mindent megteszünk, hogy visszaszorítsuk a menedékkérőkkel, menekültekkel és migránsokkal szemben intézményesült intoleranciát, és véget vessünk a magyar civilek megfélemlítésének és megbélyegzésének. Sosem volt még ekkora szükség azokra a bátor emberekre és szervezetekre, akik kiállnak maguk és mások jogaiért, akikhez a legelesettebbek fordulhatnak. A barátaink és kollégáink számíthatnak segítségünkre és szolidaritásunkra.

Egyébként bőven kétharmad fölött ment át az Alaptörvény-módosítás és a Stop Soros is, a Jobbik támogatta mindkettőt. Közleményben magyarázzák, hogy miért szavaztak igennel.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Újabb engedményt kaptak az autósok, ezúttal Budapesten

Újabb engedményt kaptak az autósok, ezúttal Budapesten

Jó hír a magyar gazdaságnak: a vártnál kisebb pofont kapott a német gazdaság

Jó hír a magyar gazdaságnak: a vártnál kisebb pofont kapott a német gazdaság

Nem a tájban gyönyörködött a rendőrségi drón a Kőröshegyi völgyhíd felett

Nem a tájban gyönyörködött a rendőrségi drón a Kőröshegyi völgyhíd felett