szerző:
hvg.hu

Még nem is reggelizett, de már lehordott több mindenkit Szanyi Tibor, frissen megválasztott MSZP-alelnök az ATV élő adásában. Köztük saját szövetségesüket, a Párbeszédet is, amely szerinte csak "lelkileg" jelentett segítséget az áprilisi választáson, tényleges támogatottsága nincs is. Ő viszont „rendbe teszi a gondolkodást baloldali igényeséggel”.

Annak ellenére, hogy nemrég még fel akarta számolni az MSZP-t, örül annak, hogy a párt egyik alelnökének választották a hétvégi kongresszuson – kezdte Szanyi Tibor az ATV Start szerdai adásában adott interjúját.

Jó lesz, ha az új elnök hallgat Mesterházyra

Az MSZP új elnökéről, Tóth Bertalanért észrevehetően nem lelkesedett túlságosan, köztudott, meg is ismételte, hogy vele szemben ő Mesterházy Attilát támogatta. Ahogy fogalmazott, a kongresszus szövetségi kapitányként „így rakta össze a csapatot”, ezért tudni kell együtt dolgozni.

„Muszájból, de tök jó lesz Mesterházy és Tóth kapcsolata” – vélte, de azért odaszúrt egyet az új elnöknek azzal, hogy felhívta a figyelmet arra, mennyire csekély többséggel győzött. Tóth 54 százalékot kapott, Mesterházy Attila 46 százalékot szerzett, ami szerinte mutatja, hogy nincs fölényben az új vezető, „jól teszi, ha ad Mesterházy szavaira”, bár utána hozzá biggyesztette, hogy azért visszafelé is.

Éhgyomorra nem személyeskedik, de...

Miután a pár napja regnáló pártvezetőjét látványosan nem rajongta körül, generálisan is véleményt nyilvánított, miközben a téma még mindig az MSZP volt. „Láttunk már mi a pártok élén hülyéket” – jelentette ki, de Kárász Róbert műsorvezető többszöri kérdésre sem mondta meg nyíltan, ki(k)re célozgat. „Nem akarok személyeskedni, mindenki tudja, hogy volt olyan elnökünk, amikor nehéz pillanatok voltak” – majd kacsingatott, de nem pontosított. „Éhgyomorra ne személyeskedjünk, még nem reggeliztem” – tette hozzá.

De azért folytatta, kifejtette például, hogy aki a Fidesszel szemben áll, azzal tárgyalni kell, még a Jobbikkal is. Ami váratlan is lehetne, de kissé zavaros magyarázata alapján nem úgy értette, hogy együttműködni a Jobbikkal, hanem csak tárgyalni, hogy „ne keresztezzük egymás útját”.

Szocialista parlamenti képviselőként a közelgő európai parlamenti választásokról azt mondta, egyáltalán nem ért egyet azzal, hogy annak központi témájává a migrációt teszik mindenhol a szélsőjobboldali pártok, holott ezt a kérdést az EU már megoldotta. „Ilyen alacsony még nem volt a bevándorlás, az agyonszidott EU végre megoldott valamit, erre fenntartják a problémát” – mondta. Pedig szerinte inkább szociális kérdésekkel és a szívügyével, a város-vidék problematikájával kellene foglalkozni.

Nagy volt a nyomás, így lelkileg jól jött a Párbeszéd

„Most 2 képviselőjük van, legyen még egy, vagyis 3 hellyel már elégedett lenne” – tűzte ki a célt. Ehhez szerinte 15 százalék felé kellene menni, méghozzá önállóan, ugyanis Szanyi szerint nem a Párbeszéddel együtt kell indulni. „A párbeszéd lelkileg tényleg sokat adott, mert erős volt a nyomás”, hogy szövetségre kell lépni. „Ezt elő tudtuk állítani, de a Párbeszéd mögött valódi támogatottság nincs” – szállt bele szövetségesükbe.

És hogy ezért ő személyesen hogyan fog dolgozni? Megismételte, hogy a „város–falu kérdésben” tett „komoly ígéretei” valóra váltásáért fog dolgozni, plusz a pártban „rendbe teszi a gondolkodást baloldali igényeséggel”.

Szanyi Tibor
©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!