szerző:
hvg.hu

Azt mondta, a Fidesz számára nincs határ, bármeddig képes elmenni. Tudja, hogy lehet legyőzni a kormánypártokat.

Pártelnöki sorozatot indított az RTL Klub. Most Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd egykori miniszterelnök-jelöltje, Zugló polgármestere volt a soros. Karácsony végül nem ült be a parlamentbe, de nem irigyli azokat, akik ott vannak. Örül, hogy kimaradt például az Alapötrvény-módosításból és a Stop Soros-szavazásából, csak az a baj, hogy az ország nem tudta ez megúszni.

A rendszer Karácsony szerint két módon bukhat meg, egyik a forradalom, az utca népe, a másik az, hogy az ellenzék összeszedi magát – ő ezt látja esélyesnek. De szerinte most a parlamentben semmit nem lehet elérni, mégis ott kell lenni, készülni.

Úgy látja, hiányzik az ellenzéki pártokból az együttműködési hajlandóság, de szerinte ez legalább annyira alapvető, mint hogy az alma leesik a fáról. Vagyis annyira alapvetőnek kellene lenni. De nem az.

A Fidesz addig megy, ameddig lehet, nincs határ.

Még mindig úgy véli, ha lesz összefogás, le lehet győzni a Fideszt, 2018-ban is le lehetett volna, a választók pedig előbb-utóbb ki fogják kényszeríteni ezt. Szeptembertől szerinte az ellenzéknek újra neki kell veselkedni a kampányolásnak, jön az EP-választás, majd az önkormányzati voksolások.

Az európai választásokkal kapcsolatban azt jósolta, az ellenzéki térfélen helyosztó szerepe is lesz, ugyanis Karácsony az önkormányzati választásra már széles ellenzéki együttműködést kíván. Bízik abban, mivel az EP-választás egy évvel a harmadik Orbán-kétharmad után lesz, addigra sokan kijózanodnak.

Karácsony azt mondta, a szövetséges párt MSZP új elnöke, Tóth Bertalan hasonlóan gondolkodik, mint ő, együttműködésről, szövetségkötésről hasonló a véleményük. Ha az EP-választáson, majd az önkormányzati választáson jól szerepelnek, esélyük van 2022-ben.

A Jobbikról azt mondta, a radikális szárnnyal nem, de a mérsékeltekkel, a középpárttal együtt tudna működni. De nem tudja, mi Vona Gábor egykori pártjának valódi, hosszú távú célja. Azonban azt látja, nincs alternatívája az együttműködésnek.

Különben nincs győzelem.

A Párbeszédről azt mondta, nem ambicionálja, hogy önállóan egy „marha erős” párt legyenek, nem erre van szüksége az országnak. Egyébként a P-t (ez a Párbeszéd, csak rövidítjük) szerinte a Momentum és az LMP támogatottságának köré mérik. Beszélt a más típusú jobboldallal szemben más típusú baloldalra van szükség, megemlítette az új balos spanyol kormányt, Jeremy Corbynt, Bernie Sanderst. A P szerinte hasonló párt, bónusz: az ellenzéki összefogás kovásza szerep is az övék.

Saját jövőjéről azt mondta, jó eséllyel újraválasztják 2019 őszén Zuglóban. „Magamért nem aggódom.” De nem tud elszakadni attól, hogy országos ügyekkel is foglalkozzon.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!