szerző:
MTI

Egyre hangosabban ketyeg az EU-s atombomba: az EP illetékes szakbizottsága elfogadta a magyarországi különjelentést.

Nagy többséggel elfogadta a jogállamiság magyarországi helyzetéről szóló különjelentést hétfőn az Európai Parlament (EP) belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottsága (LIBE): a dokumentum szerint az országban fennáll a veszélye az európai értékek súlyos és módszeres megsértésének, s ezért indokolt a hetedik cikk szerinti eljárás megindítása.

A következő lépés az Európa Parlament szavazása lesz, erre várhatóan szeptemberben kerül sor. A jelen lévő képviselők kétharmadának, avagy az összes legalább felének kell igennel szavazni - az elfogadáshoz pedig kell az Európai Néppárt, a Fidesz európai frakciójának igen szavazata is, ami kétséges, a Néppárton belül vannak a Sargetini-jelentés ellenzői és támogatói is. De ha el is fogadja a parlament a jelentést, utána a tagállami vezetőket tömörítő Európai Tanács is el kell fogadja a kezdeményezést, ott pedig négyötödös egyetértés kell, a tényleges szankciókhoz pedig egyhangú döntés kell már, aminek létrejötte nem valószínű, mert lengyelek és magyarok bevédik egymást ebben az ügyben.

Gál Kinga,a Fidesz EP-képviselője azt mondta, ez egy koncepciós per, egy bosszú, amiért a Fidesz újra nyert, és amelyben a másik felet meg sem hallgatják. Egyébként Szijjártó Péter részt vehetett a bizottsági meghallgatáson - ami nem jár mindenkinek -, de nem tudott konstruktívan hozzáállni. Gál szerint az reménykeltő, hogy a baloldali többségű LIBE-ben nem kapta meg a kétharmadot a jelentés. Szijjártó Péter hasonló szellemben nyilatkozott később.

Frissítés:

A parlament folyosóján megkérdeztük a miniszterelnököt, mit szól hozzá, hogy a bizottság nagy többséggel jóváhagyta a jelentést. Erre Orbán Viktor visszakérdezett: "a Soros-jelentésről beszélünk, nem?"
A kérdésre, hogy a jelentés elfogadása azt jelenti-e, van esély, hogy megindítják a hetedik cikk szerinti eljárást Magyarország ellen, Orbán azt mondta: "nem, ez azt jelenti, hogy nyomást akarnak gyakorolni Magyarországra, hogy megváltoztassa álláspontját bevándorlásügyben - de miután a magyar választók erről már döntöttek, nincs miről beszélni".

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Novák Katalin megdöbbent a francia tévé kérdésein – videó

Novák Katalin megdöbbent a francia tévé kérdésein – videó

Felcsúton járt a Mikulás

Felcsúton járt a Mikulás

"Miért zúg a csekély számú tömeg?" - folyamatosak a bekiabálások, Kövér osztja az ellenzéket

"Miért zúg a csekély számú tömeg?" - folyamatosak a bekiabálások, Kövér osztja az ellenzéket

A nap képe: Németh Szilárd elégedetten terül szét az üres ellenzéki padsorok előtt

A nap képe: Németh Szilárd elégedetten terül szét az üres ellenzéki padsorok előtt

Teljes kijelzős, 48 megapixeles mobilt villantott a Honor

Teljes kijelzős, 48 megapixeles mobilt villantott a Honor

Magyar „boszorkány” ölhetett Ausztriában

Magyar „boszorkány” ölhetett Ausztriában