szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A párt elnökségi tagja, Erőss Gábor szerint az üzem vélelmezhetően spórol a vegyi és káros anyagok ártalmatlanításával, és egyszerűen a csatornába engedik a mérgeket.

Erőss Gábor, a párt elnökségi tagja hétfőn sajtótájékoztatón azt mondta, a kerület fideszes vezetése hosszú ideje tétlenül nézi a "ketyegő méregbombát", és nem tesz semmit a józsefvárosiak védelme érdekében. Szerinte a vegyi üzemből évtizedek óta mérgező anyagokat bocsátanak a levegőbe, a vízbe és a talajba, 15 hónapja pedig többen rosszul lettek a környéken a környezetszennyezés nyomán.

Erőss Gábor arról is beszélt, hogy a céget, egy korábbi pénzverdét, még az első Orbán-kormány idején privatizálták "elég zavaros körülmények között", és azóta is az a Nagy Elek a társaság képviselője, aki korábban a Vegyépszert vezette.

A Párbeszéd elnökségi tagja nehezményezte, hogy bár önkormányzati képviselőként cselekvésre szólította fel az ügyben Kocsis Mátét, Józsefváros akkori kormánypárti polgármesterét és Sára Botond alpolgármestert, azóta sem vált nyilvánossá a helyzetet kivizsgáló szakértői jelentés. "Majdnem július van, és még mindig nem történt semmi" – mondta.

Győri Péter, nyolcadik kerületi független polgármester-jelölt azt mondta: megválasztása esetén megszünteti a döntésképtelenséget, és a szakhatóságoknál kezdeményezi az üzem tevékenységének áthelyezését. Szerinte a nyilvános adatokból kiderült, hogy a Metal-Art Zrt.-nek ehhez rendelkezésre állnak a megfelelő források.

"Ez annál is inkább szükséges, mert a veszélyes anyagok feldolgozása nyomán két méter mélységben talajszennyezett a terület, és volt arra példa, hogy le kellett hegeszteni a környéken a csatornafedeleket, mert a határértéket több ezerszeresen meghaladó mértékű rákkeltő anyag, például kadmium, cianidok kerültek a szennyvízbe" – mondta Győri Péter.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Bestiálisan végezték ki keresztény áldozataikat az Iszlám Államhoz köthető dzsihadisták Indonéziában

Bestiálisan végezték ki keresztény áldozataikat az Iszlám Államhoz köthető dzsihadisták Indonéziában

Egy miniszter figyelmeztette a Wizz Airt, hogy problémáik lehetnek Norvégiában

Egy miniszter figyelmeztette a Wizz Airt, hogy problémáik lehetnek Norvégiában

Amikor bekapcsolja telefonján a GPS-t, jusson eszébe: adatai máshoz is eljuthatnak

Amikor bekapcsolja telefonján a GPS-t, jusson eszébe: adatai máshoz is eljuthatnak