szerző:
MTI / hvg.hu

Szijjártó szerint fokozódik a nyomás, ezért besegítünk kicsit.

Montenegróban tárgyal Szijjártó Péter külügyminiszter, aki a megbeszélések végén gyorsan hazatelefonált. Az MTI szerint Szijjártó arról beszélt, hogy riasztó hírek érkeznek a Nyugat-Balkánról, ahol a migrációs nyomás sok helyen eléri, és bizonyos esetekben meg is haladja a 2015-ben tapasztalt szintet. A riasztó hírek főként Törökországból és Görögországból érkeznek.

a rendőrségi vezetők már meg is állapodtak abban, hogy 25 kilométernyi határkerítést biztosítanak Podgoricának azért, hogy a montenegrói-albán határ legsebezhetőbb szakaszát meg tudják védeni, és meg tudják állítani az illegális bevándorlási hullámot

– mondta Szijjártó. 

Srdjan Darmanovic külügyminiszter azt mondta, a montenegrói kormány készen áll arra, hogy megvédje a saját országát az illegális bevándorlási hullámmal szemben. Magyarország ehhez támogatást nyújt, hiszen Szijjártó szerint Budapestnek az az érdeke, hogy Montenegró meg tudja védeni a saját határait.

Szijjártó Péter elmondása szerint Magyarország számára kiemelt biztonsági fenyegetést jelentene, ha egy újra meginduló bevándorlási hullámnál az első akadályt a magyar-szerb, illetve a magyar-horvát határon felépített kerítés jelentené.

Arról is beszélt, hogy a montenegróiak továbbra is számíthatnak Magyarország elkötelezett támogatására nemcsak az európai integrációs folyamatukban, hanem a határvédelmi intézkedéseik során is. "Magyarország kész minden segítséget megadni Montenegrónak – de a többi érintett országnak is – annak érdekében, hogy megvédje saját déli határát" – mondta a telefonban Szijjártó.

A külügyminiszter épp egy hete vívott komoly szócsatát a BBC riporterével, miután az kijelentette: a magyaroknak nincs bevándorlási problémája, hiszen a határon várakozók száma két év alatt több mint 80 százalékkal csökkent, illetve idén csak háromszáz menedékkérelmet adtak be hozzánk.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Továbbra is bajban Matolcsy rokonának a bankja

Továbbra is bajban Matolcsy rokonának a bankja

Péterfalvi: Nem tartozik az adatvédelmi hatóságra, ha a tüntető diáklány tanulmányi eredményeiről ír a pártsajtó

Péterfalvi: Nem tartozik az adatvédelmi hatóságra, ha a tüntető diáklány tanulmányi eredményeiről ír a pártsajtó

Robbanás történt a lyoni egyetemen

Robbanás történt a lyoni egyetemen

Így vágtattak át lovakkal a lobogó máglyán (fotók)

Így vágtattak át lovakkal a lobogó máglyán (fotók)

Több pénzt adna az EU a civil szervezeteknek, a Fidesz szerint Soros diktál

Több pénzt adna az EU a civil szervezeteknek, a Fidesz szerint Soros diktál

Halott csecsemőt találtak az Amazon raktárának egyik mosdójában

Halott csecsemőt találtak az Amazon raktárának egyik mosdójában