szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A külügyminiszter végül az egész ország nevében megsértődött, amiért az újságíró véleménye szerint Magyarországon már nem demokrácia működik.

A magyar kormány politikájáról, valamint a napokban elfogadott Stop Soros-törvényről beszélgetett Szijjártó Péter külügyminiszter a BBC NewsNight ripoterterével – szúrta ki a 444. Emily Maitlis több kérdést is feltett, majd azt kezdte feszegetni, Orbán miért nevezi járványnak a bevándorlást, a menekülteket pedig megszállóknak, potenciális terroristáknak?

Ez valójában nem a bevándorlásról szól, ugye? Hanem az idegengyűlöletről

– tette fel az újabb kérdést Maitlis.

Szijjártó erre hirtelen nem is tudott mit reagálni, de aztán rávágta: ő kitart Orbán minden kijelentése mellett, majd a riporter szavait sértésnek nevezve kikérte magának, hogy Maitlis ilyet mondjon róla, és minden magyarról.

Az interjúban a Stop Soros szintén szóba került, a riporter rá is kérdezett, miért kellett azt elfogadni. Itt egy ideig ment az adok-kapok, ami közben Szijjártó a saját és a kormány mantráihoz ragaszkodva végig ugyanazt ismételgette a bevándorlásról, hogy a különféle szervezetek illegális határátlépésre buzdítják az embereket. Erre Maitlis egyszer csak nekiszegezte a kérdést: "Ugye tudja, hogy maguknak nincs bevándorlási problémája?"

©

A riporter ekkor megjegyezte, Magyarországnak mindössze 3600 menedékkérelmet kellett elbírálnia, miközben az országban tízmillióan élnek. Idén például csak háromszáz menedékkérelmet adtak be. Szijjártó ekkor megint ismételgetni kezdte magát, illetve azt, amit korábban az EU befogadó politikájáról mondott, meg hogy délen tízmilliók várakoznak, bármikor útra kelhetnek. Erre a riporter azt mondta,

ezeknek az embereknek a száma két év alatt több mint 80 százalékkal csökkent.

Az interjú végén már nagyon egymásnak feszült Szijjártó és Maitlis. Még a választási eredmény miatt is vita alakult ki közöttük, a riporter ugyanis szóba hozta, hogy ellenzéki pártok nem tartották fairnek, hogy a Fidesz kampányát a kormányzat jelentős extra forrásokkal támogatta.

©

Szijjártó erre azt mondta, "ugyan már, ugyan már", majd hozzátette, Maitlis csak az ellenzék véleményével törődik, "akik most frusztráltak, mert elveszítették a választást", a riporter meg egyébként is hazug, egyoldalú és kiegyensúlyozatlan.

A teljes, angol nyelvű beszélgetést, itt alább lehet megnézni, minden perce arany:

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Többször is havazni fog a jövő héten

Többször is havazni fog a jövő héten

Betegszállító és főorvos a járvány újabb áldozatai között

Betegszállító és főorvos a járvány újabb áldozatai között

3 milliárd forintot adott egy amerikai múzeumra a kormány

3 milliárd forintot adott egy amerikai múzeumra a kormány