szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tombol a vakáció, ami a diákoknak öröm, de az iskolákban gőzerővel keresik a tanárokat. Csak Budapesten ötszáznál is több pedagógust várnak, több helyen bármilyen szakos tanárral beérnék.

Hiánypótló összeállítást közöl a vakáció kellős közepén, majd két hónappal a szeptemberi tanévkezdés előtt a 24.hu a tanárhiányról. (Jegyezzük meg, a választások előtt lapunk, a hvg.hu megnézte és térképre rakta, hol vannak az országban betöltetlen háziorvosi praxisok, illetve hol keresnek tanárokat.)

A helyzet azóta sem oldódott meg, a portál szerint hiába mondta majd egy évvel ezelőtt azt Rétvári Bence, hogy a pedagógushiány nem országos, hanem helyi léptékű jelenség, amelyet az egyes tanintézmények helyettesítéssel kezelnek, július elején közel 2400 aktív álláshirdetést találtunk tanítók és tanárok számára.

Van térképük is a helyzetről:

A hirdetések 523 település között oszlanak szét, csak Budapesten 582 helyet kellene betölteni a szeptemberi tanévkezdésig. A portál kiemeli, több településen, köztük Budapesten, Kerepesen vagy Fábiánsebestyénen is van olyan intézmény, „bármely szakos” tanárt keresnek.

De találtak 460 olyan állást találtunk, amelyben a keresett tanár egyik szakját meg sem határozták, például Pápán, ahol keresnek „fizika-bármi”, „kémia-bármi”, „biológia-bármi” és „matek-bármi” szakos tanárt is, vagy Apajon, ahol „német-bármi”, „ének-bármi”, „rajz-bármi”, „informatika-bármi”, „fizika-bármi”, „földrajz-bármi”, és „matematika-bármi” szakos tanár is kellene.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!