szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Egy budapesti ortopéd sebészt ítélt el a bíróság, miután több betegétől is pénzt kért. Volt, aki magától adott hálapénzt, de az összeget kevesellve többet kért.

Elsőfokon két év börtönbüntetést kapott egy budapesti ortopéd sebész, 9 rendbeli vesztegetés elfogadásának bűntette miatt – közölte az ügyészség. Az orvos 2009-13 között dolgozott egy kórházban, műtéteket is végzett. Fizetése kiegészítéseként – az OEP által finanszírozott beavatkozásokért – jogosulatlanul pénzt kért betegeitől. Volt, aki maga adott hálapénzt, de az összeget kevesellve többet kért.

Az egyik betegének részletfizetés lehetőségét is felajánlotta.

A bíróság 3 évre eltiltotta foglalkozásától. Az orvost egy év után feltételesen szabadlábra lehet bocsátani. Az ügyészség súlyosbításért, a vádlott és a védő enyhítésért fellebbezett, az ítélet így nem jogerős.

Az ügyészség később fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy az orvos a vád szerinti bűncselekményt - a vesztegetést - nem a hálapénz elfogadásával követte el, hiszen önmagában a hálapénz elfogadása nem bűncselekmény, "az előre átadott (esetleg kikövetelt), illetve a beteg által nem önként, saját elhatározásból adott előny nem sorolható a hálapénz kategóriájába. Tehát az ilyen juttatás (mint jogtalan előny) kérésével követhető el a vesztegetés, nem pedig a helyesen értelmezett hálapénzt elfogadásával."

(kapcsolt képünk illusztráció)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Szijjártó Péter a sajtóból értesült Szájer József brüsszeli partijáról

Szijjártó Péter a sajtóból értesült Szájer József brüsszeli partijáról

Megvan az Index új főszerkesztője

Megvan az Index új főszerkesztője

35 milliárddal többet fizet az állam egy projektért Mészároséknak

35 milliárddal többet fizet az állam egy projektért Mészároséknak