szerző:
hvg.hu

Sűrű programja lesz a magyar miniszterelnöknek. Nem mindenki látja szívesen.

Szerdán kora este landolt Tel-Avivban Orbán Viktor, akit felesége, Lévai Anikó is elkísért izraeli útjára. A magyar kormányfőt a Ben Gurion repülőtéren Ofir Akunisz Likud miniszter fogadta – olvasható az Ujkelet.live beszámolójában.

Csütörtökön sűrű programja lesz a miniszterelnöknek. Találkozik Benjamin Netanjahu kormányfővel, Reuven Rivlin államfővel és David Lau askenázi főrabbival. Délután a Jad Vasem emlékközpontba látogat majd el, és fát ültet a Nemzetek Ligetével. Este aztán újra Netanjahu vendége lesz a jeruzsálemi miniszterelnöki rezidencián.

Orbán, mielőtt pénteken hazautazik, meglátogatja a Siratófalat is, viszont nem látogat el Ramallahba, a Palesztin Autonómia fővárosába, amint azt az uniós politikusok szokták. A Szombat című zsidó politikai és kulturális lap értesülései szerint ez jelentős gesztus az izraeli vendéglátó felé. Nem a magyar kormányfő lesz azonban az első, aki ezt a szokást felrúgja, így tett nemrég az osztrák kancellár is. Csak Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke keresi fel a Palesztin Autonómia területén található betlehemi születés templomát.

Az Új Kelet szerint az izraeli médiát egyelőre nem foglalkoztatta különösebben a magyar kormányfő látogatása, ám voltak, akik már jelezték, hogy nem látják szívesen. Egyikük a Háárec rovatvezetője, B. Michael, aki nyílt levelet tett közzé "Orbán látogatása: Érkezésed legyen átkozott, antiszemita szemétláda" címmel. A Merec szélsőbaloldali párt vezetője, Tamar Zandberg pedig a Twitterre írt üzenetet magyarul.

A Szombat azt írta, hogy az Amnesty International (amely amúgy rendkívül kritikus Izrael politikájával szemben) felszólította a Holokauszt emlékét ápoló Jad Vasém intézet vezetőjét, hogy ne fogadja Orbán Viktort. Egyben tüntetést is szerveznek, melynek felhívásában „antiszemiták dicsőítőjének” nevezik a magyar miniszterelnököt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Gergely Márton - Tóth Richárd Itthon

Orbán legyőzőjét a német guru terve szerint előbb főpolgármesternek kell választani

Voltak pozitív elemek is az ellenzék választási kampányában, ám a megmérettetés túl korán jött Heiko Kretschmer szerint. Az MSZP német kampánystratégája állítja: kellett volna még két év, hogy a Fidesztől független narratívát sikerre vigyék. Az eredmény ugyan katasztrofális lett, de Budapesten a baloldal képes volt fordítani. Innen kell indítani a visszavágást, és 2019-re le kell tisztázni a stratégiát. Mert Kretschmer szerint jövő ősszel már Orbán Viktor 2022-es kormányfő-jelölti kihívóját kell a főpolgármesteri székbe juttatni. Megszereztük a levelet, amelyben 9 tételt sorolt fel az ellenzéki siker esélyéről.

Nagydarab kidobók vertek össze egy 15 éves fiút az egri Uránia moziban – videó

Nagydarab kidobók vertek össze egy 15 éves fiút az egri Uránia moziban – videó

Meg sem kell izzadni az egészségért

Meg sem kell izzadni az egészségért

Foggal-körömmel védi vadászterületét a Mészáros família a pernyertes vadászokkal szemben

Foggal-körömmel védi vadászterületét a Mészáros família a pernyertes vadászokkal szemben

Önsíkosító óvszerektől remélik a fertőzések visszaszorulását

Önsíkosító óvszerektől remélik a fertőzések visszaszorulását

Egy osztrák zenész, akinek Vas megye a világ közepe – Ripoff Raskolnikov-dalpremier

Egy osztrák zenész, akinek Vas megye a világ közepe – Ripoff Raskolnikov-dalpremier

Gázából megint rakétákkal támadnak a terroristák

Gázából megint rakétákkal támadnak a terroristák