szerző:
MTI / hvg.hu

Netanjahu megköszönte, hogy Orbán mindig kiáll Izrael mellett a nemzetközi fórumokon, Orbán egy magyar nyelvű múzeumot kért tőle.

Benjámin Netanjahuval izraeli miniszterelnökkel tárgyalt csütörtökön Jeruzsálemben Orbán Viktor, közös sajtótájékoztatójukon pedig arról beszéltek, hogy azonos módon látják a 21. század több kérdését, így a biztonság, a terrorizmus elleni harc, a határvédelem ügyét és a modern kori antiszemitizmus problémáját is.

Orbán azt mondta, egyetértenek abban, hogy a biztonság a legfontosabb kérdés, és hogy minden nemzetnek joga van a saját biztonságához, és kötelességük, hogy a polgáraiknak megadják a biztonságot. Kijelentette: Európa ma szenved a migrációtól és a terrorizmustól, és fel kell lépni e jelenségekkel szemben.

Netanjahu méltatta, hogy Magyarország kiáll Izrael mellett a nemzetközi fórumokon és harcol az antiszemitizmus ellen. Orbán azt mondta, a modern kori antiszemitizmus erőteljes formái jelentek meg Európában, "ma olyan időket élünk", amikor Nyugat-Európában nő, Közép-Európában pedig csökken az antiszemitizmus. Hozzátette, Magyarországon továbbra is zéró tolerancia van az antiszemitizmussal szemben, a zsidó származású polgárok Magyarországon a kormány védelme alatt állnak, és "büszkék vagyunk", hogy a zsidóságukat nyíltan vállaló emberek biztonságban érezhetik magukat Magyarországon. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy Magyarország mindig fellép azért, hogy a nemzetközi szervezetek Izraellel szemben fair, kiegyensúlyozott és elfogulatlan módon járjanak el. 

A miniszterelnök azzal a kéréssel fordult izraeli partneréhez, hogy támogassa a jövőre megrendezendő magyar kulturális évadot az országban. Azt is kérte az izraeli kormányfőtől, hogy támogassa a magyar nyelvű közösség múzeumának létrehozását Izraelben.

Orbán azt is mondta, a kiemelkedően jó kétoldalú kapcsolatok szerinte részben a két miniszterelnök személyes együttműködésének köszönhető, illetve annak, hogy mindkét ország élén patrióta kormányfő áll. Jövőre lesz a diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 30. évfordulója, ezt pedig megünnepelik.

Netanjahu azt mondta, szép emlékei maradtak a tavalyi júliusi budapesti látogatásáról, megint felidézte, hogy Herzl Tivadar, a cionista mozgalom megalapítója Budapesten született, és "Izrael igaz barátjának" nevezte Orbán Viktort. Méltatta azt is, hogy Orbán többször az antiszemitizmus elleni harc fontosságáról beszélt. Netanjanu köszönetet mondott Orbánnak Izrael védelmezéséért, és azt mondta, nagyra becsüli, hogy Budapest újra és újra kiállt Izrael mellett nemzetközi fórumokon. Nem zárta ki, hogy már az idén sor kerül Jeruzsálemben Izrael és a V4-ek újabb csúcstalálkozójára.

Orbán találkozott Reuven Rivlin államfővel is, ezután Orbán Viktor azt hangsúlyozta, hogy a magyar kormány ahogyan eddig, úgy a jövőben is teljesíti minden kötelességét a magyarországi zsidó közösség tagjaival szemben, ráadásul Magyarországon él a legnagyobb zsidó közösség Közép-Európában, és ez a kormánynak különleges felelősséget ad. Rivlin is beszélt arról, hogy nagyra értékelik Magyarország erőfeszítéseit az antiszemitizmus visszaszorítására, és hogy Magyarország segíti a nemzetközi szervezetekben Izraelt.

Orbán hivatalos izraeli programja részeként elültetett egy fát is Jeruzsálemben, a Nemzetek Ligetében, ahol ismételten a magyarországi zsidó közösségről, a nagyszámú izraeli magyar diaszpóráról és Herzl Tivadar örökségéről beszélt.

Szijjártó Péter külügyminiszter mindeközben Cahi Hanegbi regionális együttműködési ügyekért felelős miniszterrel, valamint Juvál Rotem külügyminisztériumi főigazgatóval tárgyalt, leginkább innovatív autóipari fejlesztésekről, de csak azt méltatta, hogy hány izraeli vállalat dolgozik Magyarországon.

Netanjahu tavaly többnapos látogatást tett Budapesten, ezt viszonozza most Orbán.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Elfogyott a pénz a brit rakétaautó mögül

Elfogyott a pénz a brit rakétaautó mögül

Majdnem 1 milliárd dollárt ér a telitalálat az amerikai lottón

Majdnem 1 milliárd dollárt ér a telitalálat az amerikai lottón

Zsiday: A lakástakarék állami támogatásának elvételével szembeköpték a jogbiztonságot

Zsiday: A lakástakarék állami támogatásának elvételével szembeköpték a jogbiztonságot

Disney-meséket tiltott be otthon Keira Knightley a káros üzenetük miatt

Disney-meséket tiltott be otthon Keira Knightley a káros üzenetük miatt

Előrukkolt valamivel a Huawei: leváltaná a microSD-memóriakártyákat

Előrukkolt valamivel a Huawei: leváltaná a microSD-memóriakártyákat

Márki-Zay aláírt, megalakulhat a polgármester ellenzéki egyesülete

Márki-Zay aláírt, megalakulhat a polgármester ellenzéki egyesülete